De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a aflat joi, 8 septembrie, în mijlocul credincioșilor bucureșteni și al pelerinilor care au urcat Colina Bucuriei pentru a aduce rugăciune și preacinstire Născătoarei de Dumnezeu, la praznicul nașterii sale. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în sfântul lăcaș, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pasajului evanghelic rânduit (Luca 10, 38-42; 11, 27-28), Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat motivul rânduirii acestei sărbători în a opta zi a lunii septembrie. „Bucuria pe care ne-a adus-o sărbătoarea Nașterii Preasfintei Fecioare o prăznuim în fiecare an la puține zile după începutul anului bisericesc. Știm că ziua a opta este ziua veșniciei, ziua pe care cei care Îl iubesc pe Dumnezeu o vor petrece dincolo de lumea aceasta. Ziua a opta este și aceasta, care ne prilejuiește posibilitatea unei vieți veșnice, prin rugăciunile și stăruințele Preacuratei Născătoare de Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.
Totodată, ierarhul a arătat faptul că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este motiv de binecuvântare pentru familia creștină, familia Fecioarei Maria reprezentând un model pentru toate familiile. „Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului ne oferă un motiv în plus pentru a vorbi despre familia creștină, care ocupă locul feluritelor discuții pro și contra, într-o societate postmodernă care își afirmă drepturile și opiniile, dar mai ales în rândul celor care privesc la adevărurile dintotdeauna și la modelul pe care ni-l oferă această familie a Drepților Ioachim și Ana, dar și atât de multe alte familii creștine. În legătură cu dragostea pe care copiii trebuie să o întâlnească în familie, îi arătăm în chip deosebit pe cei care i-au crescut pe fiii lor în frica de Dumnezeu, pe cei care, în spiritul Bisericii noastre, au fost întotdeauna următori ai cuvintelor Sfintelor Evanghelii și ai frumoaselor exemple din paginile Sfintei Scripturi și în cuvintele filocalice. Într-o familie unde există credință și rugăciune, copiii cresc într-un astfel de duh. Copiii educați în spirit creștin reprezintă, în primul rând, o nădejde pentru familia lor, pentru urmașii lor și pentru toți cei pe care îi vor întâlni în viață. De aceea, familia creștină este locul unde copiii cresc sub binecuvântarea lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.