De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoarea ocrotitorului Banatului
Astăzi, 15 septembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul Banatului, Catedrala mitropolitană din Timişoara îşi prăznuieşte patronul spiritual. În fiecare an, ocrotitorul Banatului reuneşte în catedrala timişoreană mii de pelerini veniţi din întregul Banat, pentru a-l cinsti cum se cuvine, cu post, rugăciune şi priveghere de toată noaptea.
Manifestările religioase oficiate cu acest prilej au debutat ieri, 14 septembrie, începând cu ora 19:00, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de procesiunea cu moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. Apoi, de la miezul nopţii, a fost săvârşită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, Catedrala mitropolitană fiind deschisă pelerinilor bănăţeni pe întreg parcursul nopţii. În ziua praznicului, de la ora 6:00, va fi oficiată Utrenia, apoi, de la 7:00, Taina Sfântului Maslu, iar de la ora 9:30, Sfânta Liturghie arhierească. Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi oficiată de Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. În continuarea programului, după slujba Vecerniei de la ora 18:00, va avea loc un concert de imne religioase, susţinut de corul Catedralei mitropolitane. Vineri, 16 septembrie, de la ora 7:30, va avea loc Sfânta Liturghie, iar seara, de la ora 18:00, slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. Canonizarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş Timp de trei secole, moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou s-au odihnit în mormântul din interiorul bisericii Mănăstirii Partoş, devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru numeroşi credincioşi. Aceştia erau încredinţaţi de ajutorul şi lucrarea lui Dumnezeu prin sfântul bănăţean, care s-a arătat încă din timpul vieţii ca un om cu trăire aleasă şi un adevărat slujitor al lui Hristos. La 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş şi strămutarea moaştelor sale din biserica Mănăstirii Partoş în Catedrala mitropolitană din Timişoara. Canonizarea solemnă a avut loc în zilele de 6 şi 7 octombrie 1956, la Timişoara, în prezenţa vrednicului de pomenire patriarh Justinian şi a membrilor Sfântului Sinod. De atunci şi până astăzi, moaştele Sfântului Iosif străjuiesc în dreapta pronaosului Catedralei mitropolitane, în racla frumos sculptată din lemn de palisandru, tisă şi lămâi, alinând suferinţele şi încercările tuturor credincioşilor bănăţeni.