De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoarea parohiei gorjene Roşiuţa
Parohienii din localitatea gorjeană Roşiuţa sărbătoresc astăzi ziua bisericii parohiale. Închinat marelui praznic al Înălţării Domnului, sfântul lăcaş se numără printre cele mai frumoase din judeţul Gorj. Lucrările de construcţie au început în anul 1910, sub directa supraveghere a preotului Grigorie C. Roşieţeanu. După ce a fost sistată o perioadă, construcţia bisericii a fost reluată în anul 1926, odată cu numirea ca paroh a preotului Alexandru Ciortan. Slujba de târnosire a fost săvârşită în data de 20 septembrie 1931 de episcopul râmnicean Bartolomeu Stănescu. În data de 22 noiembrie 2011, biserica a fost resfinţită de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Localitate de moşneni din vremea lui Mihai Viteazul, Roşiuţa s-a centrat întotdeauna în jurul Sfintei Biserici. Aşa se face că cele mai vechi atestări documentare dau mărturie despre existenţa unei efervescente vieţi pastorale şi chiar monahale, de pe la anii 1665, atunci când "Alexie din Ploştina şi soţia sa Oprea dăruiesc Mânăstirii Tismana partea lor de moşie din Roşia ca să fie scrişi la pomelnic", după cum se arată în istoricul Parohiei Roşiuţa. În 1801, sătenii din Roşiuţa şi-au ridicat o bisericuţă din lemn. În catagrafia din anul 1840, aflăm că hramul acestui lăcaş de închinare era praznicul "Intrarea în Biserică". Actuala biserică de zid a fost sfinţită în 1931, parohul sfântului lăcaş fiind preotul Ioan Fotescu.