Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
„Sărbătoarea Paştelui la români“
Elevii de clasa a VI-a din judeţul Iaşi pot participa la a treia ediţie a concursului "Sărbătoarea Paştelui la români", înscrierile realizându-se online pe site-ul www. inforeligie.net până la data de 15 aprilie. Potrivit doamnei Fulvia Horobeţ, profesor de religie la Şcoala "Elena Cuza" Iaşi, instituţia care coordonează manifestarea, organizatorii doresc ca şi prin această competiţie să dezvolte copiilor respectul faţă de tradiţiile religioase şi populare româneşti.
Şcoala "Elena Cuza" din Iaşi împreună cu Asociaţia Meşterilor Populari din România, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Iaşi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi organizează în data de 7 mai concursul judeţean "Sărbătoarea Paştelui la români", prin care se doreşte promovarea tradiţiilor populare cu specific religios în rândul elevilor de gimnaziu. Elevii claselor a VI-a din întreg judeţul Iaşi sunt îndemnaţi să realizeze, într-o manieră originală, obiecte specifice de Paşti, aplicaţii pe tema sărbătorii, cu care să se prezinte în faţa juriului la data la care se va desfăşura concursul. "La secţiunea I, lucrări practice/creaţie, fiecare echipaj format din câte doi elevi va prezenta un obiect tradiţional românesc de Paşti cât mai original, confecţionat dinainte de către elevii de clasa a VI-a ai şcolii respective. La secţiunea artistică religioasă/folclorică care presupune fie recitarea unei poezii, fie interpretarea unui cântec, fiecare echipaj va trebui să aleagă între repertoriu religios şi popular", explică organizatorii. Şcolile pot participa cu un singur echipaj, format doar din doi elevi de clasa a VI-a, aceştia având posibilitatea ca, în afara micilor premii şi distincţii, să-şi valorifice talentele şi aptitudinile individuale, prin promovarea valorilor tradiţionale autentice româneşti, să-şi întărească spiritul civic, dar şi să exerseze deprinderile de socializare cu colegii lor din judeţ cu aceleaşi preocupări educaţionale şi de dezvoltare personală. Lucrările vor fi înscrise până la data de 15 aprilie pe site-ul www.inforeligie.net, urmând ca un juriu format din meşteri populari, profesori de religie, de educaţie plastică şi de educaţie muzicală să se pronunţe în privinţa câştigătorilor. Pe 7 mai vor evolua, la Şcoala "Elena Cuza" din Iaşi, echipajele înscrise la secţiunea a doua, de interpretare artistică. La ediţia de anul trecut, artistul plastic ieşean Ionela Mihuleac a prezentat participanţilor meşteşugul prelucrării lutului, iar Geanina Vatamanu le-a explicat tehnica pictării unei icoane pe lemn. La ediţia trecută premiul I le-a revenit echipajului format din elevi de clasa a V-a de la Şcoala Generală Holboca, Iaşi.