Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava
În duminica praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale.
În cuvântul de învățătură, părintele profesor Mihai Valică a amintit că duminică a fost sărbătorită ziua de naștere văzută a Bisericii lui Hristos și a explicat taina marelui praznic al Pogorârii Sfântului Duh. De asemenea, a vorbit despre conceptul unitar al Sfintei Treimi și despre efectele Pogorârii Sfântului Duh. În încheiere, credincioșii prezenți au fost îndemnați la statornicie în credință. „Să rămânem mădulare vii și lucrătoare ale Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, Mama Poporului Român, cum spunea marele Eminescu. (...) Să nu alergăm la dumnezei străini şi la adunări sectare, ci să facem locaș în inima noastră Sfintei Treimi, deoarece «nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, slavă Ție»!”
La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhul, împreună cu preoții din soborul slujitor, potrivit rânduielii bisericești, a oficiat slujba Vecerniei plecării genunchilor, citind cele șapte rugăciuni care amintesc de darurile primite de Sfinții Apostoli de la Sfântul Duh.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a binecuvântat ramurile de tei, care au fost apoi împărțite credincioșilor.