În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sărbătoarea „Purtătorului de biruință” la catedrala din Sibiu
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, credincioşii au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite oficiată la Catedrala Mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Credincioşii prezenţi la sfânta slujbă închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe au respectat măsurile de siguranţă impuse de autorităţi în această perioadă de pandemie.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhim. Ioachim Tomoiagă, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, care a evidenţiat curajul mărturisitor şi virtuţile marelui sfânt prăznuit la 23 aprilie.
„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe poartă această titulatură de «Purtător de biruinţă» pentru că a depăşit orice obstacol ce i-a fost pus înainte atunci când a fost vorba de mărturisirea lui Dumnezeu, de credinţa în Dumnezeu. El şi-a asumat pe deplin ceea ce înseamnă cuvântul «cred», pentru că a spune doar din buze că tu crezi şi nu dovedeşti prin faptele tale acest lucru este doar un cuvânt rostit. La baza acestei titulaturi de «Purtător de biruinţă» stă virtutea curajului”, a subliniat arhim. Ioachim Tomoiagă.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioşilor rânduiala liturgică săvârşită în acest an la sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe.
„Liturghia Darurilor înainte sfinţite exprimă deosebita preţuire pe care Biserica o acordă Sfintei Împărtăşanii pentru viaţa noastră spirituală. Sunt rugăciuni speciale ale postului care ne dau nouă curaj şi posibilitatea de a trăi, de a simţi că Mântuitorul Iisus Hristos Se pregăteşte pentru a Se răstigni pentru noi, ca să ne răscumpere pe toţi. Mântuitorul ne oferă ocazia să călătorim împreună cu El spre măreaţa Sa Înviere. Încheiem postul de 40 de zile şi vom începe Săptămâna Sfintelor Pătimiri, cu praznicul deosebit al Intrării Domnului în Ierusalim”, a spus ierarhul.