Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi
Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat în această perioadă mai multe evenimente dedicate sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, șirul acestora culminând ieri, în ziua de prăznuire a Sfântului care, de 25 de ani, ocroteşte oraşul‑reşedinţă şi eparhia, precum și 21 de ani de când moaştele sfântului au fost aduse pentru prima dată în oraşul de la Dunăre.
În debutul Sfintei Liturghii, ierarhii prezenţi s‑au închinat la moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, aduse la Galaţi de o delegaţie a Arhiepiscopiei Râmnicului, în tradiţionala procesiune „Călători pe calea sfinţilor”, dar şi la moaştele Sfântului Apostol Andrei, aşezate în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, şi Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
La slujbă au participat copii din principalele centre de cultură, tradiţie şi folclor ale Dunării de Jos, o parte din ei îmbrăcând tradiţionalul port popular al zonei de la Dunărea de Jos, profesori şi oameni de cultură, autorităţi locale şi judeţene şi numeroşi credincioşi.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
La final, 25 de elevi şi studenţi din eparhie, de la diverse facultăţi şi colegii, cu performanţe şcolare deosebite la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale pe diverse domenii de cercetare ştiinţifică, au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri”, premii substanţiale în bani şi cărţi de zidire sufletească.
Pe o vreme frumoasă, în timpul Sfintei Liturghii şi pe parcursul întregii zile, mii de credincioşi au continuat să se închine la moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul şi ale Sfântului Apostol Andrei.
Pelerinajul Luminii – Lumina Sfântului Apostol Andrei
În ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei s‑a desfăşurat Pelerinajul Luminii – Lumina Sfântului Apostol Andrei, ajuns anul acesta la cea de-a XVII‑a ediţie.
Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de către Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu filialele gălăţene ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România şiLigii Studenţilor.
De asemenea, au fost prezenţi şi membri ASCOR din Bucureşti şi de la alte filiale din ţară.
La procesiune a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care i‑a binecuvântat pe cei 150 de tineri studenţi, unii dintre ei îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular.
De la Catedrala Arhiepiscopală, tinerii entuziaşti cu torţe şi lumânări aprinse în mâini au plecat către capela seminarului teologic ocrotită de Sfântul Apostol Andrei, intonând pe tot parcursul procesiunii troparele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul şi alte cântări bisericeşti specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.
La sosirea în capela seminarului, studenţii pelerini au fost întâmpinaţi de tinerii elevi seminarişti, cărora le‑au oferit „Lumina Sfântului Apostol Andrei”.
Prin acest pelerinaj, tinerii studenţi doresc, an de an, să aducă prinos de mulţumire Sfântului Apostol Andrei pentru toate darurile pe care le primesc de la Dumnezeu, prin ale sale rugăciuni.
Concert de muzică bisericească „Schitul cel din tei”
În calendarul manifestărilor cultural‑misionare organizate cu prilejul sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al municipiului Galaţi şi al întregului neam românesc, şi al aducerii moaştelor Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul se înscrie şi organizarea tradiţionalului concert de muzică bisericească al Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, ajuns anul acesta la cea de-a XXIV‑a ediţie.
Evenimentul, aşezat anul acesta sub genericul „Schitul cel din tei”, a fost găzduit de Teatrul Muzical „Nae Leonard” din municipiu şi a reunitcorul seminarului teologic, Corul de copii „Ichos” al clasei a VI‑a, Corul „Zefir”, alcătuit din elevele Secției Patrimoniu Cultural din cadrulseminarului teologic gălățean, Grupul psaltic „Kinonia”, Corul de muzică psaltică „Ortodoxia” şi formaţia de muzică veche „Kalofonis”.
În debut, în foaierul Teatrului Muzical, participanţii au vernisat expoziţia de icoană bizantină „Crucea Sfântului Andrei”, în care au fost prezentate cele mai bune lucrări - icoane pe lemn şi icoane pe sticlă, realizate de elevii seminarişti înscrişi la Secţia Patrimoniu Cultural.
La concert au fost prezenţi IPS Părinte Casian, preoţi, diaconi, elevi, studenţi şi copii împreună cu părinţii lor. Corurile care s‑au perindat pe scenă au intonat cântări bisericeşti, colinde şi cântări din repertoriul tradiţional al poporului român.
La final, ierarhul i-a felicitat pe toţi tinerii şi profesorii implicaţi în realizarea acestui concert.
Sărbătoare a seminariştilor gălăţeni
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei reprezintă un moment de sărbătoare şi pentru seminariştii gălăţeni.
În ajunul sărbătorii, IPS Casian, înconjurat de un sobor de preoţi profesori şi diaconi, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în capela seminarului ocrotită de Apostolul românilor.
La slujbă au participat elevi şi membrii corpului didactic, dar şi părinţi ai tinerilor seminarişti.
După săvârșirea sfintei slujbe, micii seminariști din clasele primare au susținut un program artistic închinat Sfântului Apostol Andrei și Zilei Naționale a României. Tinerii au intonat cântece și poezii religioase și patriotice, fiind apreciați și felicitați de către chiriarhul Dunării de Jos.
La final, toți cei prezenți au primit din partea Părintelui Arhiepiscop iconițe și alte daruri.
Sfânta Liturghie la „Catedrala siderurgiştilor”
La biserica de pe platforma siderurgică „Arcelor Mittal” din Galaţi, închinată celui dintâi chemat dintre Apostoli, a fost săvârşită miercuri Sfânta Liturghie, moment liturgic care marchează totodată şi împlinirea a 15 ani de la sfinţirea ei.
Slujba a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi din municipiu, în prezenţa directorilor şi a muncitorilor de pe platforma siderurgică, precum şi a credincioşilor - rude ale celor decedaţi.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a sosit în mijlocul credincioșilor pentru a‑i binecuvânta la zi de aleasă sărbătoare.
După ce a oficiat o slujbă de mulţumire, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat Parastasul pentru ctitori și pentru cei decedaţi în accidente de muncă.
La plecare, ierarhul a împărţit credincioşilor prezenţi iconiţe cu chipul Sfântului Grigorie Decapolitul.