În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Paisie la Mănăstirea Neamț
Biserica noastră îl sărbătorește în prima zi a Postului Nașterii Domnului pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț: isihast, stareț al mai multor mănăstiri din Moldova, organizator și înnoitor al vieții monahale. La Mănăstirea Neamț, Sfânta Liturghie în cinstea marelui cuvios a fost oficiată de un sobor de șase ierarhi, care la final au binecuvântat incinta noului muzeu dedicat Sfântului Paisie. La celebrările liturgice au participat și invitații Simpozionului Internațional „Moștenirea spirituală și culturală a Sfântului Paisie de la Neamț. 300 de ani de la naștere”, care au poposit pentru câteva zile la Neamț și Iași.
Hramul Mănăstirii Neamț a început în ajun cu slujba Privegherii, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, și a continuat în dimineața de 15 noiembrie cu Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal. Din soborul de ierarhi care s-au rugat împreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Filip, Mitropolitul Poltavei și al Mirgorodului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud; Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor; și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, care a menționat că printre multele virtuți ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, una de seamă este aceea de următor al lui Hristos.
Spre finalul slujbei de hram, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat câteva cuvinte de recunoștință: „În gând mulțumitor și în mulțumitoare inimă, arătăm recunoștința noastră Marelui și Milostivului Dumnezeu pentru darul cel minunat pe care l-a făcut lumii creștine, Moldovei și Mănăstirii Neamț, prin Sfântul Preacuviosul Părintele nostru Paisie Velicicovschi de la Neamț. Conștiința liturgică a Bisericii zugrăvește o frumoasă și aleasă icoană cu adâncimi și înălțimi dătătoare de sens și de orientare în viață, pentru noi creștinii. Conștiința liturgică a Bisericii îl numește pe Sfântul Paisie sfeșnic al luminii, vas al rugăciunii, izvor al virtuții, cel care a ajuns prin darul lui Dumnezeu la cunoașterea dumnezeiască și adevărată. Cântările Bisericii arată că a împlinit voia lui Dumnezeu și a transformat în Rai pământul Moldovei, inima sa a devenit Cer, având în mijloc tronul Dumnezeului Cel sfânt. Pentru aceasta se cuvine să-I aducem mulțumire lui Dumnezeu și să ascultăm cuvintele Sfântului Paisie”.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Filip al Poltavei și al Mirgorodului a adăugat în cuvântul său cât de importantă este moștenirea spirituală lăsată de marele isihast: „Viaţa sa a desfășurat-o în mai multe mănăstiri, însă cea mai frumoasă și fructuoasă activitate, moștenirea cea mai mare pe care ne-a lăsat-o, a rămas aici, în țara Moldovei, unde s-a nevoit până la sfârșit. Cuvintele și învățăturile sale sunt aproape de fiecare suflet, și de un om simplu, și de un călugăr, și de un teolog, și de un preot de la parohie, pentru fiecare el este simplu și aproape de inimă. Noi îl recunoaștem pe Sfântul Paisie ca întemeietor al duhovniciei, al duhovnicilor, care atunci, cu atât mai mult, s-a dezvoltat în perioada veacurilor 17-18. Și astăzi venim la învățăturile Sfântului Paisie și încercăm să căutăm drumul spre Dumnezeu”.
Părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a ținut să mulțumească celor prezenți la sărbătoarea Sfântului Cuvios Paisie, care în acest an a avut o conotație aparte prin organizarea simpozionului internațional: „Ne bucurăm că suntem împreună ca să cerem în acest moment rugăciunile Sfântului Paisie pentru viața noastră. Pentru faptul că se împlinesc 300 de ani de la nașterea lui s-a făcut acest frumos simpozion, început la Iași, iar apoi, la Mănăstirea Neamț și la Seminarul Teologic «Veniamin Costachi». Încă din timpul său putem spune că avem o moștenire spirituală și culturală, și a rămas aceasta și după el, iar astăzi putem spune că s-au descoperit noi și noi lucruri și fapte ale Sfântului Paisie. Împreună cu invitații simpozionului, care au venit din nouă țări, putem afirma că am trăit în duhul marelui isihast”.
Pentru activitatea deosebită în apărarea și slujirea dreptei credințe, precum și pentru promovarea valorilor liturgice creștine, părintele stareț Benedict Sauciuc a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”.
Tot astăzi a fost sfințită și noua secțiune a Muzeului Mănăstirii Neamț dedicată Sfântului Paisie Velicicovschi. În contextul Anului comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, obștea Mănăstirii Neamț a organizat în incinta mănăstirii un nou muzeu, dedicat exclusiv Sfântului Paisie, în care pelerinii și turiștii deopotrivă pot descoperi obiecte personale, dar și detalii interesante legate de parcursul duhovnicesc al acestui mare isihast al Bisericii noastre. Pentru sfințenia vieții sale, numele Cuviosului Paisie de la Neamț era cunoscut în toate țările ortodoxe, începând din Muntele Athos până în Lavra Peșterilor din Kiev.
Marți după-amiază, participanții evenimentului academic au efectuat o vizită de documentare la Mănăstirile Dragomirna și Secu, unde Sfântul Paisie a fost stareț, iar seara au vizionat filmul „Sfântul Paisie de la Neamț”, produs anul acesta de Trinitas TV, Televiziunea Patriarhiei Române.