În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe în Transilvania
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, a fost sărbătorit de credincioşii transilvăneni, precum şi de cadrele militare ale forţelor terestre. În ziua de prăznuire a Sfântului Gheorghe au fost sfinţite mai multe lăcaşuri de cult şi s-a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică.
Comunitatea din Cincşor, judeţul Braşov, a trăit clipe de mare sărbătoare la prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Eforturile din ultimii ani ale credincioşilor din această micuţă localitate din Protopopiatul Făgăraş II au fost răsplătite printr-o sărbătoare care a intrat în istoria satului. Biserica din sat, un locaş de cult ridicat la 1849 şi renovat în ultimii ani, a fost târnosit de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica „Sfântul Nicolae“ din Cincşor nu a fost târnosită niciodată de un arhiereu şi de aceea inaugurarea lucrărilor de renovare a fost un bun prilej pentru a sfinţi locaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir şi a zidi şi împodobi Sfânta Masă, în piciorul căreia au fost aşezate moaşte de martir. După slujba de sfinţire, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioşilor rânduiala şi simbolistica slujbei de sfinţire a unei biserici, după care a oficiat Sfânta Liturghie într-un cort amenajat în curtea locaşului de închinare. Credincioşii prezenţi în număr mare, fii ai satului şi oaspeţi de mai departe au îmbrăcat veşmintele populare specifice acestei părţi aproape de punctul central al României şi au avut posibilitatea să se închine la altarul sfinţit.
Din soborul slujitor au făcut parte protopopul de Făgăraş II, Ion Tărcuţă, parohul Gheorghe Moga şi mai mulţi slujitori din împrejurimi şi din parohiile mai îndepărtate. La slujba religioasă au fost prezenţi primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc, primarul comunei Voila, Ovidiu Şerban, autorităţi locale, reprezentanţii altor culte creştine şi numeroşi invitaţi.
Modelul Sfântului Gheorghe
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre virtuţile şi modelul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul unui mare număr de români: „Sfântul Gheorghe a fost un conducător de oşti şi a refuzat să se închine zeilor creaţi de om, după cum poruncise împăratul Diocleţian. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost conştient de consecinţele mărturiei sale în faţa împăratului. Torturile care au urmat au fost groaznice, dar şi puterea lui Dumnezeu a fost atât de mare, încât toţi rămâneau uimiţi că pedepsele nu aveau efect. A fost torturat, tras pe roată, băgat într-o groapă cu var şi nu a fost afectat de nici una dintre aceste cazne, ieşind biruitor“.
IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat mai apoi pe credincioşii din Cincu pentru ataşamentul lor faţă de Biserica străbună şi pentru susţinerea lucrărilor administrative din parohie, sub coordonarea părintelui Gheorghe Moga. Parohul a primit distincţia de iconom stavrofor, iar Adunarea şi Consiliul parohiale, Primăria Voila şi numeroşi binefăcători au primit acte de cinstire. Mulţumirile şi recunoştinţa comunităţii de la Cincu au fost exprimate prin cuvântul părintelui Gheorghe Moga, care i-a oferit ierarhului în semn de apreciere o icoană a Sfântului Gheorghe. Ierarhul a primit din partea comunităţii şi un act de mulţumire, redactat în frumosul şi arhaicul grai românesc.
IPS Mitropolit Andrei la Prundu Bârgăului
Praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, a fost marcat în mod deosebit de militarii garnizoanei Prundu Bârgăului, judeţul Bistriţa Năsăud. Militarii au primit vizita Înaltpresfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie şi a binecuvântat noul altar de vară construit în curtea garnizoanei.
Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai importanţi sfinţi militari ai Bisericii Ortodoxe, în cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vorbit despre mucenicie, oferind celor prezenţi exemple de mucenici chiar din zilele noastre: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, l-a mărturisit pe Domnul Iisus Hristos până în capăt. Ştim bine că, la începutul erei creştine, 300 de ani s-a dus o prigoană crâncenă împotriva Bisericii. Oamenii care Îl mărturiseau pe Hristos cădeau cu sutele. Din nefericire, acum, când credem că trăim vremuri chiar post-moderne, obiceiurile barbare din perioada începuturilor de creştinism se întorc. Şi în multe ţări din lumea aceasta sunt creştini care astăzi îşi plătesc credinţa cu viaţa lor. Şi în Siria şi în Egipt, în Kenya sau în Irak şi în alte părţi, creştinii sunt urmăriţi, hăituiţi şi omorâţi“.
La Sfânta Liturghie arhierească au luat parte cadre militare şi credincioşi din localitate şi din satele dimprejur. La finalul Sfintei Liturghii, parohul Ovidiu Halas şi comandantul garnizoanei, George Sas, au primit din partea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei diplome de „Aleasă cinstire“. Au fost înmânate diplome şi sătenilor care l-au sprijinit şi ajutat pe părintele Ovidiu Halas în ridicarea locaşului de cult şi a altarului de vară.
Evenimentele prilejuite de sărbătorirea Zilei Forţelor Terestre au continuat la Prundu Bârgăului cu o prezentare a tehnicii din dotare şi cu un exerciţiu de mânuire a armamentului de către un pluton din Batalionul 812 Infanterie Bistriţa.
De la ora 15:00, IPS Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică în cartierul Brujeni din Prundu Bârgăului.
IPS Arhiepiscop Irineu la Mănăstirea Ţeţ
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obştii Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ de la Ţeţ, judeţul Alba, precum şi a numeroşilor pelerini prezenţi la eveniment. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop Irineu a detaliat viaţa şi personalitatea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi a subliniat, plecând de la martiriul sfântului, necesitatea ca fiecare om să se jertfească în viaţă pentru Hristos, pentru credinţă, pentru Sfânta Biserică şi pentru aproapele lui.
Biserica veche a mănăstirii Ţeţ a fost ctitorită la începutul anilor 1950, într-o poiană înconjurată de păduri de brazi şi este pusă sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Părintele Ghenadie Marciu, călugărit la Mănăstirea Sâmbăta de către părintele Arsenie Boca, a ajuns în Poiană, apoi la Ţeţ, şi a ridicat aici, între 1950-1952, prima biserică. Aşezarea a fost părăsită din motive politice, schitul fiind reînfiinţat în anul 1990 de către părintele Sofronie Boboia. Biserica mare a mănăstirii a fost ridicată între anii 1994-2002 şi a fost sfinţită în 26 iulie 2003, purtând hramul Naşterea Maicii Domnului.
PS Episcop Sofronie la Grădinari, Drăgăneşti
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în cadrul Protopopiatului Beiuş, unde a târnosit noua Biserică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ şi „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron“ din filia Grădinari a Parohiei Drăgăneşti, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie pe altarul proaspăt sfinţit.
Comunitatea de creştini ortodocşi din satul Drăgăneşti, din apropierea oraşului Beiuş, alcătuită din 36 de familii, însumând 150 de suflete, l-a întâmpinat pe ierarhul venit să sfinţească rodul muncii lor vreme de aproape şase ani, piatra de temelie a noului sfânt lăcaş fiind sfinţită şi aşezată de către PS Episcop Sofronie pe 23 iunie 2009. Construirea la Grădinari a unei noi biserici ortodoxe a fost imperios necesară întrucât cea în care s-a slujit până în ianuarie 2009 a fost pierdută, după opt ani de procese, împreună cu casa parohială, în favoarea Bisericii Unite cu Roma. Credincioşii ortodocşi majoritari au fost nevoiţi să se refugieze într-o capelă amenajată în fostul Căminul cultural al satului, sfintele slujbe fiind săvârşite aici până la ridicarea noii biserici şi amenajarea interiorului acesteia, la praznicul Naşterii Domnului din anul 2013 intrându-se cu slujirea în noul sfânt lăcaş.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Sofronie a hirotesit pe parohul Teodor Costel Gug întru iconom-stavrofor şi a oferit diplome de vrednicie pentru credincioşii care s-au jertfit şi au ajutat la ridicarea şi înfrumuseţarea noului lăcaş, fiind evidenţiat în mod deosebit Gheorghe Bogdan, deputat în Parlamentul României, membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei şi delegat în Adunarea Naţională Bisericească din partea Eparhiei Oradiei, fost primar al comunei Drăgăneşti, care a contribuit esenţial la construirea noii biserici din Grădinari şi nu numai. În şapte din cele nouă sate aparţinătoare comunei Drăgăneşti s-au construit, în ultimii ani, noi biserici, respectiv la Şebiş, Belejeni, Talpe, Păcăleşti, Grădinari, sau se află în diferite faze de construcţie la Drăgăneşti şi Ţigăneşti, ori s-au renovat, cum este cazul bisericii din Mizieş, satul natal al Mitropolitului Miron Romanul al Ardealului. Toate aceste proiecte bisericeşti au fost sprijinite îndeaproape de Gheorghe Bogdan.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Sofronie a arătat importanţa zidirii unei noi biserici, ziua sfinţirii acesteia constituindu-se într-un moment istoric pentru o comunitate. Ierarhul i-a felicitat pe toţi binecredincioşii creştini din Grădinari pentru statornicia în dreapta credinţă, fiind biruitori asemenea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit în această zi. La final, ierarhul a felicitat pe toţi cei care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, adresându-le urări de ani mulţi şi binecuvântaţi, sănătate şi alese bucurii duhovniceşti. După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, credincioşii prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.
PS Episcop Gurie la Mănăstirea Cucuiş
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a Mănăstirii Cucuiş din judeţul Hunedoara, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, PS Gurie a subliniat faptul că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prin vitejia şi tăria sa în credinţa lui Hristos, a biruit deşertăciunile vremelnice ale lumii, mărturisind chiar până la moarte dreapta credinţă în Cel care este Biruitorul iadului şi al morţii şi chezaşul vieţii celei veşnice în Împărăţia Cerurilor. Prin faptele sale, a mai amintit PS Episcop Gurie, Sfântul Gheorghe devine un model de urmat pentru toţi creştinii, mai ales în vremurile din prezent, când provocările lumii contemporane le solicită credincioşilor mărturisirea dreptei credinţe în Mântuitorul Iisus Hristos chiar până la moarte, cum este cazul creştinilor prigoniţi din diferite zone ale lumii. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să fie împreună lucrători şi următori lui Hristos pe calea mântuirii, reliefând în acest sens rolul deosebit pe care îl au mănăstirile în contextul misiunii Bisericii astăzi. Mănăstirea, indiferent de Sfântul pe care îl are ca ocrotitor, este întâi de toate Grădina Maicii Domnului, în mijlocul ei petrecându-se numeroase minuni şi fiind pentru mulţi punte de întoarcere la Hristos, a mai arătat ierarhul.
PS Iustin Sigheteanul la Şişeşti, Maramureş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie şi a predicat în Parohia Şişeşti, Protopopiatul Baia Mare. Comunitatea ortodoxă din localitate a început în anul 2013 construirea unei noi şi monumentale biserici în centrul localităţii. Cu prilejul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi a vizitei PS Iustin Sigheteanul în localitate a fost oficiat un Parastas, la împlinirea a 22 de ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire pr. Gheorghe Andreica, tatăl actualului preot Ioan Octavian Andreica. (Pr. Florin Croitoru, pr. Cristian Rus, diac. Cristian Tuturoi, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş, Oana Rusu)