În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae în Transilvania
Multe dintre locaşurile de cult din Ardeal şi-au cinstit ocrotitorul prin liturghii arhiereşti, manifestări culturale şi spirituale. Două dintre instituţiile de învăţământ teologic din Transilvania au fost în sărbătoare şi au adus cinstire Sfântului Ierarh Nicolae, care veghează asupra ostenitorilor din aceste şcoli.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Făgăraş, ctitorie brâncovenească de o inestimabilă valoare patrimonială. Credincioşii au participat în număr mare la hramul bisericii făgărăşene, pentru a primi binecuvântarea ierarhului şi pentru a se împărtăşi cu Sfintele Taine.
În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Făgăraş 1 şi paroh al bisericii, Marcel Dobrea, precum şi alţi preoţi din Ţara Făgăraşului. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“, condus de drd. Adrian Dobreanu. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Cristian Mihai Joiţa a fost hirotonit diacon.
Ierarhul a vorbit în cuvântul de învăţătură despre viaţa şi virtuţile Sfântului Ierarh Nicolae, rămas în conştiinţa credincioşilor ca unul dintre cei mai mari binefăcători ai oamenilor. La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit bisericii un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Bucuria comunităţii din această toamnă, când moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost aduse aici spre închinare, iar Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit un fragment din odoare într-o icoană a Sfinţilor Martiri, a fost continuată acum, prin darul oferit de IPS Mitropolit Laurenţiu.
„Această bucurie am întregit-o cu prezenţa altui sfânt, care n-a fost martir, dar care şi-a dat viaţa pentru poporul român, prin slujire continuă. Am adus o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna pentru a rămâne în această biserică alături de moaştele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu. I-am binecuvântat pe toţi închinătorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş şi pe cei care poartă numele Sfântului Nicolae“, a spus ierarhul.
Un nou ocrotitor
Mulţumirile credincioşilor au fost adresate ierarhului prin părintele Marcel Dobrea, care a subliniat faptul că, de acum înainte, Sfântul Andrei Şaguna va deveni ocrotitor al bisericii din Făgăraş.
„Biserica noastră întotdeauna a avut doi ocrotitori, pe Sfântul Nicolae şi pe Sfântul Constantin Brâncoveanu. IPS Mitropolit Laurenţiu ne-a făcut o bucurie deosebită astăzi, aducându-ne spre cinstire un nou ocrotitor, pe Sfântul Andrei Şaguna. Fragmentul din moaştele sale va fi aici spre sfinţirea credincioşilor şi pentru a da putere şi ajutor slujitorilor“, a spus pr. prot. Marcel Dobrea.
Hram la Facultatea de Teologie din Cluj
Sărbătoare a fost şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, ocrotitorul acesteia fiind cinstit prin Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în capela din incinta Campusului Universitar „Nicolae Ivan“. Soborul slujitor a fost format din cadre didactice ale instituţiei, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul facultăţii. Ierarhul a oficiat şi o hirotonie întru diacon.
La hramul facultăţii a participat rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, academicianul Ioan Aurel-Pop, alături de cadrele didactice şi studenţii instituţiei.
„Omul fericit este cel sărac şi smerit“
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Andrei a evidenţiat faptul că omul fericit este cel sărac şi smerit.
„În general s-ar considera că sunt fericiţi oamenii bogaţi şi orgolioşi. Pericopa evanghelică pe care o citim la Sfântul Nicolae ne arată de fapt că, paradoxal, fericiţi sunt oamenii săraci şi smeriţi, iar lucrul acesta îl demonstrează practic Sfântul Nicolae“, a spus ierarhul.
La finalul slujbei, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai a primit din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului distincţia „Crucea Transilvană“, iar din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă diploma şi medalia lansate cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea învăţământului teologic de la Cluj. Manfestările dedicate acestei sărbători a învăţământului teologic s-au încheiat odată cu hramului capelei. Acestea s-au desfăşurat pe parcursul săptămânii trecute şi au presupus vizitele unor invitaţi speciali care au susţinut conferinţe pe diverse teme.
În cadrul manifestărilor a avut loc şi festivitatea de acordare a titlului de „Profesor emerit“, părintelui profesor universitar Ioan Ică senior, cel care a înfiinţat şcoala doctorală „Isidor Todoran“ din cadrul facultăţii şi a contribuit semnificativ la reînfiinţarea învăţământului teologic de la Cluj. Alături de această distincţie, părintele Ioan Ică senior a primit şi distincţia „Crucea Transilvană“. De asemenea, părintele decan Vasile Stanciu a oferit IPS Mitropolit Andrei şi foştilor decani ai Facultăţii de Teologie diploma şi medalia lansate cu ocazia acestor sărbători ale instituţiei.
Tot cu acest prilej s-au lansat volume omagiale şi s-au vernisat portretelor ierarhilor, rectorilor şi decanilor fostei Academii Teologice Clujene, precum şi ai actualei Facultăţi de Teologie Ortodoxă.
Sărbătoare la Biserica Albastră din Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat în mijlocul preoţilor şi credincioşilor Parohiei Oradea-Vii, săvârşind Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială. Ierarhul a fost întâmpinat cu multă bucurie de mulţime de credincioşi din parohia Oradea-Vii, dar şi de pelerini din întreaga cetate a Oradiei, veniţi să participe la sărbătorirea hramului bisericii.
Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup coral din cadrul corului de cameră „Psalmodia Varadiensis“, al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman“ din Oradea, dirijat de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie. În cadrul slujbei, teologul Călin Ionuţ Boţ a fost hirotonit diacon pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din parohia Cociuba Mică, Protopopiatul Beiuş.
În cuvântul de învăţătură rostit, PS Sofronie a subliniat frumuseţea vieţii şi mulţimea minunilor Sfântului Ierarh Nicolae, arătând cinstirea mare de care se bucură în întreaga creştinătate, cu referiri speciale la evlavia pe care poporul român a arătat-o dintotdeauna acestui mare sfânt al Bisericii:
„Sfântul Ierarh Nicolae este şi un mare apărător al dreptei credinţe, fiind cunoscută participarea sa la cel dintâi Sinod ecumenic al Bisericii, de la Niceea, din 325, când a apărat învăţătura ortodoxă de credinţă cu privire la deofiinţimea Fiului cu Tatăl, împotriva ereticului Arie pe care, deşi Sfântul Nicolae era un om foarte bun şi blând, aşa cum se mărturiseşte şi în troparul sfântului, nemaisuportând obrăznicia ereticului, în cadrul sinodului l-a pălmuit, în văzul tuturor, arătând prin aceasta fermitatea credinţei şi, totodată, autoritatea sa episcopală“, a spus PS Sofronie.
Activitate social-filantropică
După Sfânta Liturghie, ierarhul şi soborul slujitor au oficiat un Parastas pentru pomenirea ctitorilor sfântului locaş, a ierarhilor şi a preoţilor care au slujit, de-a lungul vremii, în această biserică, dar şi a tuturor dreptcredincioşilor creştini închinători ai acestui sfânt locaş.
Părintele paroh Viorel Samaşca-Nemeş a adresat un cuvânt de bun venit ierarhului, în care a adus mulţumire Bunului Dumnezeu şi Sfântului Ierarh Nicolae pentru toate darurile revărsate peste parohia Oradea-Vii, peste biserica parohială şi peste preoţii şi dreptcredincioşii creştini care s-au rugat şi se roagă în aceasta.
Părintele Gheorghe Nemeş, coordonatorul proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“ al Parohiei Oradea-Vii, care a împlinit în această zi 33 de ani de când a fost instalat în această parohie, a mulţumit PS Sofronie pentru binecuvântarea şi sprijinul pe care le-a oferit cu generozitate acestei parohii. Aici se desfăşoară o bogată activitate social-filantropică, venind în întâmpinarea nevoilor sufleteşti şi trupeşti ale credincioşilor, în special prin intermediul proiectului social „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“, din cadrul sucursalei parohiale a Asociaţiei „Filantropia“ Oradea.
La final, PS Sofronie al Oradiei a ţinut să mulţumească şi să felicite pe preoţii şi credincioşii acestei parohii pentru lucrarea pastoral-misionară şi duhovnicească pe care o desfăşoară, dar şi pentru implicarea activă în opera social-filantropică a Bisericii Ortodoxe din Bihor, atât de importantă în aceste vremuri. De asemenea, ierarhul a făcut urări de ani mulţi, fericiţi şi binecuvântaţi, tuturor celor care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae, iar bunilor credincioşi dreptmăritori le-a urat multă sănătate, mult spor duhovnicesc şi bucurii sfinte, pentru a întâmpina Naşterea Domnului cu inimile deschise şi sufletele pline de lumină.
Liceul Ortodox din Zalău, în sărbătoare
Profesorii şi elevii Liceului Ortodox din Zalău şi-au sărbătorit hramul, iar Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor slujitor format din profesori ai şcolii teologice, dar şi de foşti dascăli ai acestei instituţii. Pe lângă elevii liceului au fost prezenţi la slujbă, părinţii acestora, dar şi numeroşi credincioşi. Momentul a fost cu atât mai deosebit, cu cât anul acesta sunt aniversaţi 20 de ani de învăţământ teologic în judeţul Sălaj, 20 de ani de când în cadrul Şcolii Normale „Gheorghe Şincai“ din Zalău s-a înfiinţat prima clasă cu profil teologic.
În cuvântul de învăţătură, PS Petroniu a arătat faptul că atât ocrotitorii paraclisului liceului, Sfinţii Trei Ierarhi, cât şi ocrotitorul liceului, Sfântul Ierarh Nicolae, au intrat în conştiinţa Bisericii ca şi sfinţi, dar şi deosebiţi de ceilalţi: Sfântul Nicolae prin bunătatea lui, iar Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan prin profunzimea teologiei şi prin adâncimea speculaţiei teologice.
În continuare, ierarhul a felicitat cadrele didactice, elevii şi ostenitorii acestui liceu, pentru cei 20 de ani de activitate. PS Petroniu a prezentat apoi pe scurt viaţa Sfântului Ierarh Nicolae, subliniind şi premisele istorice în care a activat marele ierarh, dar şi minunile făcute atât în viaţă, cât şi după trecerea sa la Domnul.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Petroniu a arătat că Biserica îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Nicolae nu numai în ziua adormirii sale, în 6 decembrie, ci şi fiecare zi de joi din săptămână este închinată lui. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi să-l ia pe Sfântul Nicolae ca şi protector înaintea lui Dumnezeu, dar şi ca model, urmându-i pilda vieţii.
După rostirea cuvântului de învăţătură, părintele director Ionuţ Pop a oferit o plachetă aniversară PS Episcop Petroniu, precum şi cartea monografică „20 de ani de învăţământ teologic în Sălaj“.
Sobor de arhierei la Deva
Un sobor de arhierei a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Catedralei din Deva, participând mulţimi de credincioşi, precum şi oficialităţi şi oaspeţi. Soborul de ierarhi a fost format din Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Ierarhii au fost înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi şi i-au binecuvântat pe credincioşi. Corul „Armonia“ din Baia Mare a dat răspunsurile liturgice şi a susţinut şi un concert de colinde.
Seri duhovniceşti la Sibiu
Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Sibiu şi-a cinstit ocrotitorul în zilele premergătoare printr-o mai multe seri duhovniceşti la care au fost invitaţi preoţi şi monahi din Arhiepiscopia Sibiului, aducând cu ei părticele din moaşte ale Sfintei Varvara, Sfântului Antonie, Sfântului Nectarie, dar şi părţi din veşmântul Cuvioasei Parascheva de la Iaşi.
Slujba Privegherii din ajunul sărbătorii a fost oficiată de un sobor slujitor format din pr. conf. dr. Irimie Marga, preoţii parohi Constantin Oprea, Radu Petraşcu şi Ioan Puia, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu, care au susţinut la final un concert de colinde tradiţionale şi bizantine.
Sărbătoare la parohiile din Cluj şi Năsăud
Credincioşii Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Cluj-Napoca şi-au prăznuit ocrotitorul; Sfânta Liturghie fiind urmată de un Parastas pentru ctitorul bisericii, Episcopul Nicolae Ivan şi pentru preoţii care au slujit la altarul acestui locaş de cult. Sărbătoarea parohiei s-a încheiat cu un concert de colinde care a avut loc seara, la finalul Vecerniei. Acesta a fost susţinut de Corul ,,Voci Transilvane“, condus de profesorul Adrian Corojan, cu participarea mezzosopranei Liliana Ciucă Matei.
Biserica „Sfântul Nicolae“ este una dintre bisericile vechi ale Clujului, primul locaş de cult ortodox din interiorul cetăţii, ctitorit de episcopul Nicolae Ivan în doar şase luni, în 1932.
Sărbătoare a fost şi în Parohia Nimigea de Sus din Protopopiatul Năsăud. Manifestările religioase prilejuite de prăznuirea hramului au început vineri seara, când un grup de tineri, însoţiţi de preotul paroh, au mers la Centrul pentru Protecţia Copilului Beclean, unde au dăruit clipe de bucurie copiilor de acolo, prin interpretarea câtorva colinde. Seara a continuat în biserica parohială din Nimigea de Sus prin sâvârşirea slujbei Vecerniei. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi, iar în cuvântul de învăţătură, părintele Ioan Nechita de la Parohia Josenii Bârgăului a vorbit despre Sfântul Nicolae. După încheierea Sfintei Liturghii, copiii şi tinerii din parohie au susţinut un scurt concert de colinde. (pr. Cristian Rus, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)