În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Sărbătoarea Sfântului Ioan Casian în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Ultima zi din luna februarie are o conotaţie specială pentru Eparhia Dunării de Jos. În această zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Ioan Casian. Anul acesta, bucuria duhovnicească a credincioşilor care s-au rugat împreună cu chiriarhul lor în cadrul Sfintei Liturghii, săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a fost sporită de prezenţa Preasfinţitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, şi a Preasfinţitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
Credincioşi gălăţeni şi-au îndreptat duminică, 28 februarie, paşii spre Catedrala Arhiepiscopală din oraş, pentru a aduce prinos de laudă celor doi sfinţi străromâni, Cuvioșii Ioan Casian și Gherman din Dobrogea, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat înţelesurile duhovniceşti ale pasajului evanghelic al întoarcerii fiului risipitor.
După terminarea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Veniamin a dat citire mesajului de felicitare transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopului Dunării de Jos și a evidenţiat lucrarea pastorală fructuoasă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, după modelul sfântului său ocrotitor.
La sfârşit, chiriarhul Dunării de Jos a mulţumit celor doi ierarhi pentru cuvintele de felicitare şi pentru împreună-slujire, rostind totodată un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat lucrarea misionară a celor doi cuvioşi dobrogeni. „Sfinţii pe care îi pomenim astăzi, Ioan Casian şi Gherman, aparţin uneia dintre cele mai vechi părţi a creştinităţii europene, dintre Dunăre şi Marea Neagră, unde ţarina în care a semănat cel întâi chemat, Apostolul Andrei, a fost udată cu sânge de martiri. Ei s-au întors în lume pentru a învăţa cum trebuie căutată Împărăţia lui Dumnezeu. De aceea Cuviosul Ioan Casian ne-a lăsat două lucrări extrem de importante, despre instituțiile monahismului şi despre necesitatea valorificării experienţei înaintaşilor, pentru că experienţa este tăria credinţei noastre. Astfel, el a fost unul dintre puţinii apărători ai Sfântului Ioan Gură de Aur, cel care l-a hirotonit diacon, mergând la Roma, dovedindu-se apoi începător al vieţii călugăreşti în Occident prin mănăstirile întemeiate în Marsilia”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Credincioşii prezenţi s-au putut închina şi cinstitelor moaşte ale Sfântului Ioan Casian, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care au fost aşezate spre cinstire în catedrală, cu ocazia acestei sărbători.