De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoarea Sfântului Pantelimon în București
Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a fost sărbătorit ieri, 27 iulie, în Capitală. Cu acest prilej, în Protoieria Sector 2 Capitală au avut loc două procesiuni cu sfinte moaște. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Capra a fost adusă racla cu moaștele Sfântului Pantelimon de la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale, iar la Biserica „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc a fost adusă racla cu moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov de la Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu.
Credincioșii Parohiei „Sfântul Gheorghe”- Capra au avut bucuria de a cinsti, începând cu seara de joi, 26 iulie, un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, cel de-al doilea ocrotitor al bisericii, adus de la Reședința Patriarhală de o delegație condusă de arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal. După așezarea raclei în baldachinul amenajat în fața icoanei Sfântului Pantelimon de pe catapeteasma bisericii, arhim. Paisie Teodorescu a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Patriarhului României pentru clericii și credincioșii parohiei bucureștene și a vorbit despre istoricul sfintelor moaște. „Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon sunt păstrate în Paraclisul istoric «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale. Ele au aparținut străvechii Mănăstiri Pantelimon, care astăzi din păcate nu mai există, ctitorită de domnitorul Grigore al II-lea Ghica pe la 1735, în insula lacului Pantelimon de lângă București. Hramul acestei mănăstiri și prezența moaștelor sfântului ocrotitor au influențat întreaga toponimie a zonei. De altfel, așezământul monahal de lângă București a avut o istorie asemănătoare vieții Sfântului Pantelimon, întrucât a adus vindecări și tămăduiri bolnavilor și a suferit sfârșit mucenicesc în timpul regimului comunist. Există o legătură tainică între Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, primul și al doilea hram al acestei biserici. Ei au fost contemporani, L-au mărturisit pe Hristos în aceeași perioadă și au fost martirizați în timpul aceleiași stăpâniri romane. Așadar, ei sunt două modele de mărturisire și păstrare a dreptei credințe chiar cu prețul vieții”, a spus arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal.
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Sfânta Liturghie de hramul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Capra a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care a făcut parte și părintele paroh Viorel Jugănaru.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice rânduită de Biserică la pomenirea unui mucenic, Preasfinția Sa a vorbit despre prorocia Mântuitorului Hristos cu privire la pătimirile suferite de creștini în numele credinței mărturisite. „Mântuitorul vestește ucenicilor ostilitatea pe care o vor întâmpina în lucrarea misionară de răspândire a Evangheliei Împărăției cerurilor. Îi anunță, ca și în multe alte împrejurări, că vor întâmpina ura și potrivnicia oamenilor, care îi vor scoate din sinagogi, îi vor arunca în temnițe, îi vor duce înaintea împăraților și dregătorilor și toate acestea vor fi prilejuri de mărturisire, prilejuri în care ei vor putea să arate eroismul credinței, ca împotriva persecuțiilor la care vor fi supuși, ei să mărturisească cu curaj, inspirați de Duhul Sfânt, credința lor creștină. Aceștia își vor arăta disponibilitatea de a-și pierde chiar și viața pentru a-L mărturisi pe Hristos, convinși de adevărul cuvintelor Sale. Evanghelia de astăzi subliniază și un adevăr foarte dureros: mulți dintre cei care aveau să creadă în Hristos, să devină membri ai Bisericii prin Botezul în numele Preasfintei Treimi, vor fi dați pe mâinile autorităților tocmai de cei apropiați, de părinți, de frați, de rudenii și de prieteni. Și, dacă ne uităm în decursul istoriei, de la primii martiri și până în vremea noastră, adeseori s-a întâmplat lucrul acesta. Dar Evanghelia de astăzi se termină într-o notă foarte optimistă: «Întru răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre»”, a spus Preasfinţia Sa.
Episcopul-vicar patriarhal a subliniat faptul că mucenicia nu este un eveniment din trecutul Bisericii, ci este suferită chiar de creștini din zilele noastre: „Încă din primele zile după întemeierea Bisericii, ucenicii au fost mereu persecutați, misiunea lor a fost mereu împiedicată de către autoritățile templului și ale sinagogilor, dar și de către autoritatea statului. O mulțime de creștini s-au confruntat cu ostilitatea, cu dușmănia și cu persecuția oamenilor. Astăzi prăznuim un mare erou al credinței, pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, al doilea ocrotitor al bisericii în care ne aflăm, alături de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Suferințele la care sunt supuși creștinii în toate locurile din lume și în toate timpurile sunt suferințe pe care Și le asumă Hristos Însuși, Care suferă în trupul fiecărui creștin persecutat. Găsim mărturii despre suferințele mucenicești în viețile sfinților dintotdeauna, de la Ștefan Arhidiaconul, primul mucenic, și până la informațiile despre oamenii din vremea noastră care sunt uciși cu miile și cu zecile de mii în multe locuri din lume, doar pentru vina de a fi creștini”.
La finalul slujbei, a fost săvârșită o rugăciune de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș trecuți la Domnul de-a lungul anilor. Părintele paroh Viorel Jugănaru ne-a vorbit despre bucuria membrilor comunității parohiale de a primi spre închinare racla cu moaștele celui de-al doilea ocrotitor al bisericii: „Cel de-al doilea hram al bisericii noastre a fost o sărbătoare deosebită și aș dori să mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel atât pentru binecuvântarea de a aduce racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon de la Reședința Patriarhală, cât și pentru delegarea Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul la slujba Sfintei Liturghii, spre bucuria credincioșilor și a părinților slujitori”.
Cu ocazia hramului, parohia a pregătit peste 400 de pachete cu hrană pentru credincioșii prezenți la slujbă și pentru persoanele nevoiașe aflate în evidențele cu caracter social-filantropic.
La sărbătoarea hramului din acest an, Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc a primit în procesiune racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, adusă de la Parohia „Sfântul Nicolae”-Tabacu, Protoieria Sector 1 Capitală. Joi seara, la ora 17:00, moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov au fost întâmpinate în fața bisericii Parohiei „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc și purtate într-o mică procesiune în jurul locașului de cult.
În continuare, au fost săvârșite Acatistul și slujba Vecerniei unită cu Litia, după care a avut loc procesiunea „Mărturisirea credinței în cetate”, cu moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, aflate în tezaurul Parohiei Foișorul de Foc, și moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov. „Am avut bucuria să participăm la hramul Bisericii «Sfântul Pantelimon»-Foișorul de Foc, aducând racla cu fragmentul din cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Serafim de Sarov. Procesiunea a fost impresionantă și credincioșii care au venit în număr mare au simțit duhul de rugăciune al sfinților pe care i-au însoțit”, ne-a declarat părintele Eugeniu Rogoti, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae”-Tabacu.
De la ora 20:30, în curtea Bisericii „Sfântul Pantelimon” a avut loc spectacolul religios „Urma paşilor Tăi”, o adaptare după jurnalul de călătorie în Țara Sfântă al Olgăi Greceanu. În ziua hramului, vineri, 27 iulie, un sobor de preoți a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc, urmată de slujba Parastasului pentru ctitori.