Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Sărbătoarea Sfântului Stelian Paflagonul în Capitală
În data de 26 noiembrie este cinstit Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor. Sub ocrotirea sa se află și biserica Parohiei Lucaci din București care, cu acest prilej, și‑a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în dimineața acestei zile de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși care s‑au rugat alături de slujitori.
Un fragment din sfintele moaște ale Cuviosului Stelian face parte din patrimoniul sacru al parohiei, motiv pentru care mulți bucureșteni s‑au adunat încă din ajun pentru a‑i aduce laudă sfântului și a‑i mulțumi pentru ocrotire. Sfintele sale moaște au fost așezate spre închinare în curtea lăcașului de cult, într‑un baldachin special amenajat, iar pelerinii au îndurat cu răbdare vremea friguroasă pentru a‑i cere sfântului binecuvântarea. Joi seara, 25 noiembrie, în biserica parohială a fost săvârșită slujba Privegherii, iar în ziua praznicului, un sobor de preoți și diaconi au oficiat slujba Acatistului, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii lăcașului de închinare.
Despre bucuria acestei sărbători resimțită de enoriașii parohiei și de pelerini, dar și despre ocrotirea Sfântului Stelian ne‑a vorbit părintele paroh Andrei‑Mihai Zaieţ: „Credincioșii din parohia noastră s‑au implicat, ca de fiecare dată, în organizarea acestui praznic. Cu sprijinul Jandarmeriei Române am reușit să desfășurăm pelerinajul într‑un mod adecvat, care să țină cont de condițiile sanitare actuale. Pelerinii au sosit în număr mare, trecând pe la sfintele moaște pentru a se închina și a primi binecuvântarea Sfântului Cuvios Stelian. Acesta este ocrotitorul copiilor, așa cum îl vedem reprezentat și în icoană. Într‑un moment de cumpănă al creștinilor din vremea vieții sale, în secolul al 6‑lea, când mai mulți copii s‑au îmbolnăvit și au murit, sfântul s‑a rugat lui Dumnezeu și a primit darul vindecărilor și multe mame care și‑au pierdut pruncii au dobândit în dar de la Domnul, prin rugăciunile sale, alți copii. De aceea, pelerinajul acestuia aduce îndeosebi copii și mame, sau chiar bunici care vin cu nepoții pentru a cere binecuvântarea sfântului. Cuviosul Stelian Paflagonul ocrotește această parohie de aproximativ trei secole, din timpul Mitropolitului Ștefan al II‑lea al Ungrovlahiei, când în anul 1736 au fost aduse și așezate în Biserica Lucaci cinstitele sale moaște. Racla care adăpostește acest odor a fost confecționată în anul 1941 în timpul părintelui paroh Ioan Dărvărescu, care a și înființat Asociația «Sfântul Stelian» pentru orfanii de război. În acest spațiu a funcționat un centru dedicat ajutorării celor care, în urma războiului, au devenit văduve sau orfani”.
La finalul slujbei au fost împărțite credincioșilor prezenți pachete cu alimente.