„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sărbătoarea Sfinţilor Ardeleni la Sălişte
Ca în fiecare an, la 21 octombrie, Săliştea Sibiului se află în sărbătoare. Sfinţii Mărturisitori Ardeleni, care au vieţuit în Mărginimea Sibiului, sunt cinstiţi aici cu multă evlavie, iar credincioşii, preoţii, autorităţile locale şi invitaţii de seamă participă la slujbe religioase şi la manifestări culturale.
Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, participă astăzi, 21 octombrie, la manifestările din oraşul Sălişte, judeţul Sibiu, dedicate Sfinţilor Mărturisitori. Astfel, IPS Laurenţiu va oficia Sfânta Liturghie la Biserica "Înălţarea Domnului" şi "Sfântul Mucenic Oprea" din oraş, iar după slujba religioasă va sfinţi două cruci care vor fi aşezate pe lăcaşul de cult amintit. "Peste 20 de preoţi din împrejurimi sunt invitaţi să liturghisească împreună cu IPS Mitropolit Laurenţiu şi să participe la cel de-al doilea hram al bisericii noastre. Este o sărbătoare deosebit de importantă pentru noi, cei care vieţuim aici, pe locurile unde Sfinţii Ardeleni au mărturisit credinţa ortodoxă", ne-a spus protopopul de Sălişte, părintele Ioan Ciocan. La marea sărbătoare din capitala Mărginimii Sibiului, va fi adusă spre închinare şi racla cu moaşte de la Catedrala mitropolitană din Sibiu. La manifestările religioase dedicate sărbătorii Sfinţilor Ardeleni va participa mulţime de credincioşi şi tineri din Mărginimea Sibiului, îmbrăcaţi în veşminte populare, iar icoana sfinţilor va fi aşezată la loc de cinste. Sfinţii din Ardeal Cuviosul Mărturisitor Visarion Sarai a fost un călugăr vlah din Bosnia de astăzi, care a fost trimis de patriarhul sârbilor în Transilvania pentru a predica împotriva uniaţiei. A fost arestat şi dus apoi în temniţa de la Kufstein, din Munţii Tirolului, unde a şi trecut la Domnul ca sfânt mărturisitor pentru Ortodoxie. Călugărul Sofronie de Cioara a luptat pentru apărarea Ortodoxiei în perioada 1759-1761. Originar din judeţul Alba de la Cioara sau Săliştea, a fost preot de mir şi, după ce a rămas văduv, a construit un schit în hotarul satului Cioara, distrus ulterior de autorităţi. S-a retras apoi în Ţara Românească, unde a trecut la Domnul la Mănăstirea Vieroşi sau la Mănăstirea Robaia. Oprea Miclăuş din Săliştea Sibiului a întreprins mai multe călătorii la Viena pentru a cere împărătesei Maria Tereza drepturi pe seama credincioşilor transilvăneni. A făcut mai multe călătorii, dar în 1752 a fost arestat la Viena şi aruncat în închisoare, unde a trecut la cele veşnice ca sfânt mărturisitor. Moise Măcinic din satul Sibiel l-a însoţit pe Oprea Miclăuş în călătoriile sale la Viena şi a fost arestat odată cu el. A trecut în veşnicie tot în închisoarea de la Kufstein. Preotul Ioan din Galeş a preluat conducerea acţiunilor revendicative ortodoxe şi româneşti prin anii 1756-1757 şi a mers prin mai multe sate pentru a strânge semnături prin care credincioşii ardeleni cereau să li se acorde şi lor drepturi, în primul rând libertate pentru credinţa ortodoxă. Se pare că el s-a mutat la Domnul într-o închisoare din Gratz, după 24 de ani de detenţie, timp în care nimeni nu l-a convins să renunţe la credinţa ortodoxă.