Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Sărbătoarea sfinților martiri de la Niculițel
An de an, în zilele de 3 şi 4 iunie, Episcopia Tulcii îi cinstește cu mare solemnitate pe ocrotitorii ei: Sfinții Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos, martirizaţi la Noviodunum (Isaccea, jud. Tulcea) în sec. al IV-lea, la data de 4 iunie, şi reînhumaţi ulterior în cripta de la Niculițel.
Sărbătoarea a început vineri, 3 iunie, la Mănăstirea Cocoș, care adăpostește moaștele sfinților încă din anul 1973, prin slujba Vecerniei cu Litie și Priveghere, oficiată de către Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Ulterior, raclele cu sfintele moaște au fost duse și depuse în martirionul de la bazilica din Niculițel unde au fost descoperite.
Sâmbătă, 4 iunie, începând cu ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie în cinstea sfinților martiri împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, la slujbă participând credincioși pelerini din Tulcea, Constanța, Galați, București și din alte zone ale țării.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către Arhiepiscopul Dunării de Jos, iar răspunsurile au fost oferite de Grupul coral al Episcopiei Tulcii `Tebe poem”.
Cuvinte arhierești de mulțumire au adresat și Arhiepiscopul Tomisului, Episcopul Tulcii, cât și reprezentanții autorităților județene prezenți la această sărbătoare istorică pentru Dobrogea.
Evenimentul s-a încheiat numai după ce toți creștinii care au participat la slujbă au trecut prin fața baldachinului cu sfinte moaște și s-au închinat şi rugat sfinților pentru sănătate şi pentru a fi rugători în faţa lui Dumnezeu pentru sănătatea și mântuirea lor. Un moment special l-a constituit întâlnirea celor trei ierarhi prezenți la slujbă cu refugiații ucraineni cazați la sediul Protopopiatului Niculițel. Anul acesta s-au împlinit 51 de ani de la descoperirea moaștelor sfinților de la Niculițel și 21 de la debutul sărbătorii și manifestărilor organizate cu prilejul cinstirii sfinților.