Sâmbătă, 15 februarie 2025, a avut loc etapa locală a olimpiadei de religie, cultul ortodox, competiție de excelenţă care se adresează elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru disciplina religie și care le oferă elevilor contextul de a exersa și dovedi competențe generale relevante.
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi la Facultatea de Teologie din București
Data de 30 ianuarie, zi de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi, are o însemnătate deosebită pentru școlile teologice. Urmând tradiției, profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și-au sărbătorit ocrotitorii printr-un program special care a inclus Sfânta Liturghie și un moment festiv desfășurat în incinta facultății, în cadrul căruia au fost lansate două noi apariții editoriale.
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” și-a cinstit după tradiție ocrotitorii printr-un program ce a îmbinat rugăciunea și slujirea academică. La orele dimineții, în Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclis universitar, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a săvârșit, înconjurat de un sobor de clerici, Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire pentru profesorii, ostenitorii și absolvenții instituției de învățământ teologic superior trecuți la Domnul.
La momentul chinonicului, jurnalistul Răzvan Bucuroiu, student în anul IV al facultății bucureștene, a rostit un cuvânt de învățătură elaborat sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, titularul Catedrei de Omiletică și Catehetică, în care a prezentat viața și lucrarea celor trei ierarhi pomeniți, subliniind exemplul lor de comuniune oferit Bisericii: „Pe cale harică, cei Trei Sfinți Ierarhi au anunțat că ei sunt împreună, reprezintă un chip al unității terestre mutată în ceruri, unității dogmatice, unității rugătoare și unității morale. Modelul ceresc al Sfinților Trei Ierarhi este evident și pentru noi, cei dezbinați astăzi de multe spețe care sunt periferice mântuirii, deși suntem creștini. Ei trebuie să ne fie chip al unității în smerenie, iubire și înțelegere”.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, în care a prezentat importanța anului 2025 în Patriarhia Română şi exemplul pe care sfinții mărturisitori canonizați îl oferă teologilor: „Proclamarea solemnă a canonizării celor 16 părinți mărturisitori și martiri ce va avea loc în data de 4 februarie are o semnificație și pentru învățământul teologic românesc, întrucât între acești 16 sfinți se numără și câțiva profesori de teologie. (...) Este o bucurie nemărginită pentru profesorii din învățământul teologic, pentru studenți, pentru seminariști, acest moment de glorie al Bisericii noastre când, printre alți mărturisitori, sunt ridicați la cinstirea altarelor și câțiva profesori de teologie. Lucrul acesta arată cât de importantă este nu doar aprofundarea învățăturii de credință, cât mai ales trăirea ei în modul cel mai autentic și mărturisirea ei de fiecare dată când este nevoie de această mărturie a noastră. Iar cei 16 părinți care au fost canonizați ne arată cât eroism au dovedit în lucrarea lor, în mărturisirea lor și în pătimirile lor pentru dreapta credință”.
Părintele lect. univ. dr. Cosmin Pricop, decanul facultății, a mulțumit Patriarhului României pentru grija părintească arătată instituției pe care o conduce și Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru prezența în mijlocul studenților prin săvârșirea Sfintei Liturghii.
În continuare, în Sala „Dumitru Stăniloae” a fost organizat evenimentul „Dies Academicus” în deschiderea căruia părintele decan a amintit faptul că încăperea a trecut în ultima perioadă printr-un proces de renovare și înfrumusețare, transmițând pe această cale mulțumiri Universității din București și Parohiei Militari I din Protopopiatul Sector 6 Capitală pentru susținerea financiară a demersului edilitar.
După slujba de binecuvântare a acestor lucrări prin ungere cu untdelemn sfințit și stropire cu agheasmă, pr. prof. univ. dr. Emanoil Băbuș a susținut prelegerea „Comunicare și comuniune la Sfinții Trei Ierarhi versus comunicare și non-comuniune în era digitală”. „Pentru noi, comunicarea nu are nici un sens dacă nu se finalizează în comuniune. Mai mult decât atât, trebuie să fim foarte conștienți cu privire la limitele mijloacelor de comunicare pe care le folosim. Biserica trebuie să fie prezentă în mediul online, însă trebuie să folosească precaut acest instrument. Așadar, folosim mediile online cu scopul hotărât de a ne aduce în mediul real al comunității euharistice care întotdeauna se întâmplă față către față. Ele nu sunt soluția, ci doar un mediu devenit inevitabil”, a spus părintele Emanoil Băbuș.
Evenimentul a cuprins și lansarea a două noi apariții editoriale, respectiv volumul „Studia Doctoralia” nr. 5 (2022), care cuprinde comunicările Conferinței Naționale a Doctoranzilor în Teologie Ortodoxă, prezentat de conf. univ. dr. Adrian Lemeni, respectiv Anuarul Facultății de Teologie Ortodoxă din București 2024, prezentat de pr. lect. univ. dr. Alexandru Barna.
Corul facultății a interpretat apoi o serie de lucrări în cinstea Sfinților Trei Ierarhi, precum și creații populare.
În încheiere, conf. univ. dr. Claudiu-Paul Buglea, președintele Senatului Universității din București, a transmis un mesaj de felicitare, iar Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de binecuvântare, reamintind celor prezenți faptul că anul acesta, pe lângă împlinirea a 100 de ani de la Proclamarea Patriarhiei Române și a 1.700 de ani de la convocarea Primului Sinod Ecumenic, mai aniversăm și șapte decenii de la primele canonizări de sfinți în Patriarhia Română.