În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Sărbătorirea a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO
Cu ocazia sărbătoririi a 65 de ani de la aderarea României la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), Ministerul Afacerilor Externe și Comisia Națională a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) au organizat marți, 27 iulie 2021, evenimentul „65 de ani România în UNESCO. Arc peste timp al cooperării România - UNESCO”, găzduit de Opera Națională București. Au fost susținute alocuțiuni ale reprezentanților instituțiilor direct implicate, intervenții ale reprezentanților instituțiilor partenere în organizare, un concert extraordinar interpretat de Corul Madrigal, precum și o expoziție de documente și lucrări de artă. La eveniment au participat din partea Patriarhiei Române Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor LUMINA.
Evenimentul festiv aniversar a fost deschis de Mihaela Crăciun, director TVR, care i-a prezentat pe toți cei care au susținut alocuțiuni. Ministrul Sorin Cîmpeanu, președintele CNR UNESCO, a subliniat că, în cei 65 de ani de existență a comisiei, personalități marcante ale culturii românești și-au pus amprenta asupra istoriei Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. „Îmi revine nobila misiune de a continua susținerea interculturalității și diversității ca valori esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a societății în care trăim. Perioada pe care o traversăm este marcată de multiple provocări. Pentru a le depăși este nevoie, mai mult decât oricând, de repere, valori și principii fundamentale și de organizații puternice care pot aduce echilibru între tradiție și modernitate”, a spus ministrul educaţiei.
În continuare a vorbit Ligia Deca, consilier prezidențial, care a felicitat Comisia Națională a României pentru UNESCO la acest important moment aniversar: „Ideea dezvoltării unei culturi a păcii, toleranței și a respectului pentru drepturile omului este fundamentală, fiind o importantă piatră de temelie pentru orice societate a viitorului, educată și sustenabilă. Provocările ultimilor ani, de la pandemia de COVID-19 până la conflictele care au afectat iremediabil viețile oamenilor și patrimoniul UNESCO, ne-au demonstrat încă o dată că pacea și prosperitatea de care ne bucurăm de atâtea decenii în această parte a lumii nu sunt un dat. În acest moment, în care trebuie să inovăm ca să ținem pasul cu provocările globale, păstrarea valorilor comune și promovarea educației pentru dezvoltare durabilă sunt obiective mai importante decât oricând”.
Daniela Gîtman, secretar de stat pentru relații interinstituționale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a subliniat importanța pentru România a aderării la UNESCO și a colaborării, de-a lungul celor 65 de ani, cu această organizație care a avut, încă de la înființare, un rol strategic pentru îndeplinirea unor obiective majore în domeniile educației, științei și culturii în plan global. De asemenea, a evidenţiat faptul că obiectivele generoase ale UNESCO se materializează în diverse programe, strategii și inițiative la care România este parte.
Cei prezenți au primit mesajul înregistrat video al directorului general UNESCO, Audrey Azoulay, iar în continuare a vorbit Vasile Dâncu, membrul Comisiei comune permanente a Senatului și Camerei Deputaților pentru relații cu UNESCO, după care Madlen Șerban a sintetizat agenda evenimentului, parte a programului aniversar, mulțumind tuturor celor prezenți și actorilor-cheie în coorganizarea evenimentului. De asemenea, Madlen Șerban l-a invitat pe secretarul de stat Andras Demeter, coinițiator al evenimentului, care a evidențiat importanța includerii peisajului cultural minier Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO.
La final, Madlen Șerban a mulțumit directorului general TVR Ramona Săseanu, Nicoletei Paninopol, director al Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, precum și lui Daniel Jinga, directorul Operei Naționale București.
Pentru a marca momentul aniversar, artiștii Corului Madrigal au susținut un concert extraordinar pe scena Operei Naționale Bucureşti, interpretând piese internaționale și tradiționale românești.
În foaierul cunoscutei instituţii de cultură, au fost vernisate, în încheierea evenimentului, o expoziție de documente și imagini din Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, precum și o expoziție de pictură, ambele dedicate patrimoniului românesc și activității României în relația cu UNESCO.