Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Sărbătorirea Învierii Domnului în diasporă
Praznicul Învierii Domnului pentru românii din diasporă este nu numai un binecuvântat prilej de bucurie duhovnicească, ci şi o frumoasă reîntâlnire a fraţilor din ţara-mamă. La bucuria duhovnicească a românilor ortodocşi au participat şi credincioşi catolici şi protestanţi.
În fiecare an, în noaptea luminoasă a praznicului Învierii Domnului, mii de credincioşi ortodocşi români din Germania au primit lumina Învierii la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Nürnberg. „La slujba Învierii, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, înconjurat de părinţi slujitori de la Nürnberg, curtea catedralei a fost neîncăpătoare pentru credincioșii ortodocși români, alături de care s-au aflat şi germani ortodocși, dar și catolici și evanghelici, prieteni și sprijinitori importanți ai Mitropoliei de-a lungul existenței sale de 22 de ani. Oferirea Luminii Sfinte a început din biserică, procesiunea continuându-se tradițional, înconjurându-se biserica pe străzile orașului. La finalul Canonului Învierii, IPS Părinte Mitropolit Serafim a vorbit credincioşilor despre cum Învierea lui Hristos ne învie pe fiecare dintre noi, dacă credem cu adevărat și stăruim în comuniunea creștină în Biserică, acolo unde nimeni nu e singur. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat la dragostea unuia pentru celălalt, aceasta fiind porunca lui Hristos, dar și modul prin care creștinii se identifică în lume. Iubirea unora pentru alții trebuie să fie o iubire concretă, cu fapte, prin ajutorarea semenilor și în special a celor rămași acasă, în țară, în lipsuri și nevoi. Păstrarea identității de creștini și ortodocși și români, departe de hotarele țării, este modul în care ne putem salva de pierderea în grijile lumii”, a precizat ierodiaconul Ioan Dumitru Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
Românii ortodocși din Budapesta, Ungaria, au sărbătorit Sfintele Paşti la Capela românească din incinta Fundaţiei Gojdu, aflată în centrul Capitalei ungare. Potrivit tradiţiei, în mijlocul credincioşilor români a fost Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.
„Slujba Învierii a fost precedată de o amplă procesiune cu prapuri, clerici și în jur de 400-500 de credincioși, care au mers pe străzile din jurul Curților Gojdu, în care se află și capela românească din Budapesta. La intrarea în imobilul ce găzduiește capela a fost citită Evanghelia Învierii şi s-a cântat pentru prima dată «Hristos a înviat!» de către toți cei prezenți, iar ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și binecuvântare, felicitându-i pe credincioși pentru faptul că rămân statornici în credința lor ortodoxă în Învierea Domnului, care este cel mai mare dar făcut de Dumnezeu oamenilor. Prin slujbele săvârşite la toate bisericile din cadrul episcopiei și prin tradițiile păstrate cu sfințenie, și românii din Ungaria s-au făcut părtași din nou sărbătorii Învierii Domnului”, informează Biroul de presă al eparhiei.
Numeroşi credincioşi ortodocşi români din capitala Spaniei şi împrejurimi au prăznuit Învierea Domnului la Catedrala Episcopală „Preasfânta Fecioară Maria” din Madrid. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.
Sute de români ortodocşi din capitala Regatului Suediei au participat la slujba de Înviere, săvârşită în biserica parohiei românești „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Stockholm de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. În cuvântul pastoral, ierarhul a vorbit despre semnificaţiile praznicului Învierii Domnului şi despre provocările familiei creştine în această lume dominată de relativism, materialism și corectitudine politică.
„Provocările pe care le trăiesc azi mulți dintre românii plecați la muncă departe de țară și de casă, provocări la adresa propriei identități, credințe și, nu în ultimul rând, la adresa familiei erau nebănuite cu câțiva ani în urmă. Materialismul și puterea de a ne acoperi necesarul cotidian din câștigul realizat ne imprimă sentimentul că noi suntem cei care am realizat toate cele pe care le avem, prin propriile noastre puteri, fără ca Dumnezeu să mai fie acolo. Gândiți-vă ce presiune este în inima pruncilor, a copiilor care încă au nevoie de repere ferme și valori perene în veacurile acestea relativiste ale modernității târzii”, a mai spus ierarhul românilor din Europa de Nord.
În mijlocul românilor din Regatul Suediei s-au aflat de Sfintele Paşti, pentru prima oară, Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Radu, care au primit luni, 2 mai, din partea Preasfințitului Părinte Episcop Macarie distincţia „Crucea Nordului”, „ca semn al preţuirii pe care românii care trăiesc în această parte a Europei, condusă prin tradiţie de dinastii monarhice, doresc să o arate Casei Regale a României”, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.