Marţi, 1 octombrie, cu ocazia sărbătoririi Zilei internaţionale a vârstnicilor, Parohia Timişoara-Iosefin şi Căminul pentru persoanele vârstnice din localitatea Sacu, judeţul Caraş-Severin, au organizat o serie de manifestări spiritual-culturale dedicate celor care au slujit Biserica şi societatea de-a lungul întregii vieţi.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, Parohia Timişoara-Iosefin, în colaborare cu Societatea Femeilor Creştin-Ortodoxe din Timişoara, a organizat marţi, 1 octombrie, o manifestare spiritual-culturală dedicată Zilei vârstnicului, la care au participat vârstnici de pe raza parohiei şi din cadrul societăţii mai sus-amintite. După oficierea slujbei de seară, evenimetul a continuat în sala de festivităţi a parohiei din piaţa Mocioni nr. 9, care a debutat cu o meditaţie consacrată acestei zile, accentuând importanţa pe care o are în viaţa vârstnicilor credincioşi în Biserică. Apoi corul Parohiei „Doina Banatului“, condus de prof. Nicolae Şincari, a susţinut un recital de cântece religiose şi patriotice, iar în final artistul Ioan Arieşan a prezentat un buchet de cântări, acompaniat de chitară. „Scopul evenimentului rezidă în recunoaşterea, aprecierea şi preţuirea celor care o viaţă întreagă au activat în Biserică şi în societatea noastră românească. La final, participanţii au primit pachete cu dulciuri şi alimente din partea Societăţii Femeilor Creştin-Ortodoxe din Timişoara şi a parohiei“, a declarat pr. Ionel Popescu, parohul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ a Parohiei Timişoara-Iosefin.
Manifestări festive la Căminul de bătrâni din Sacu
Căminul pentru persoanele vârstnice din localitatea Sacu, judeţul Caraş-Severin, a sărbătorit marţi, 1 octombrie, Ziua internaţională a persoaneler vârstnice. La manifestările festive au participat autorităţi centrale, judeţene şi locale, beneficiarii aşezământului social, conducerea unităţii, cadre medicale din municipiul Caransebeş, precum şi personalul administrativ. Momentul festiv a debutat cu o slujbă de binecuvântare oficiată de către părintele Mihai Rosoha din Parohia Sacu, Protopopiatul Caransebeş. Din partea Episcopiei Caransebeşului a fost prezent diac. Nicolae Codrea, slujitor al Catedralei episcopale cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“ din Caransebeş. „Suntem aici din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, pentru a vă transmite dragostea, binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preasfinţiei Sale. Ne bucurăm pentru că se organizează astfel de evenimente, care au rolul de a ne învăţa pe noi toţi, cei mai tineri, cum să îi respectăm şi să-i îndrăgim mai mult pe bătrânii noştri, cum să le mulţumim pentru tot ce au realizat în viaţă, pentru că datorită lor noi suntem astăzi aici. Cinstirea care se cuvine să o arătăm astăzi sărbătoriţilor este o datorie a noastră faţă de Dumnezeu şi faţă de semenii noştri. De asemenea, la acest ceas aniversar, Episcopia Caransebeşului, transmite toate gândurile bune vârstnicilor din această instituţie, precum şi celor care se ostenesc cu timp şi fără de timp în aceste aşezăminte sociale şi urează tuturor vârstnicilor sănătate, bucurie şi întru toate bună sporire“, a arătat diac. Nicolae Codrea în cuvântul său. Pentru a marca această importantă zi, au fost organizate numeroase momente artistice susţinute de către elevi de la şcolile din localităţile cărăşene Caransebeş, Sacu, Căvăran şi Obreja. În continuare, Ansamblul „Semenicul“ din Reşiţa a încântat audienţa prin frumoasele dansuri şi cântece populare tradiţionale. La final, au urcat pe scenă cunoscuţii şi îndrăgiţii interpreţi de muzică populară bănăţeni Ramona Viţa şi Petrică Miulescu Irimică. Pe tot parcursul spectacolului, cei prezenţi au putut vernisa expoziţia cu produse agricole realizate de persoanele vârstnice de la Sacu. În prezent, se finalizează lucrările de reparaţii la acoperişul imobilului aşezământului social, urmează racordarea canalizării la reţeaua pluvială a comunei şi dotarea camerelor cu mobilier. La data de 1 decembrie se va da în folosinţă şi al doilea corp de clădire, potrivit directorului instituţiei, Iosif Gherghinuţă. Investiţia este suportată de Ministerul Muncii, la solicitarea Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Căminul pentru persoane în vârstă din Sacu adăposteşte 33 de beneficiari, iar odată cu inaugurarea celui de-al doilea corp al clădirii, capacitatea lui va creşte la 60 de locuri. Evenimentele aniversare au fost organizate de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, sub patronajul căruia se află aşezământul social şi Centrul Judeţean de promovare şi consolidare a culturii tradiţionale din Caraş-Severin. (Diac. Marius Mircia, Darius Herea)