La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Iași
De Ziua Națională a României, Biserica noastră s-a rugat pentru cei care au contribuit la unitatea națională din 1918. În această dimineață, în cadrul Sfintei Liturghii, conform comunicatului transmis de Patriarhia Română, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate s-a oficiat slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918. Astăzi, ieșenii s-au adunat la Piața Palatului Culturii, unde au participat la slujba de Te Deum și la manifestările dedicate Zilei Naționale.
Mii de oameni au umplut joi dimineață Piața Palatului Culturii pentru a participa la evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României. Peste 250 de militari şi angajaţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne au defilat pe bulevardul Anastasie Panu.
În cadrul manifestărilor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit slujba de Te Deum și citit câteva rugăciuni de mulțumire, rostind la final un scurt cuvânt:
„Zilele de 24 ianuarie, 27 martie, 28 noiembrie, 1 decembrie sunt zile sfinte. Ele reprezintă realitatea adâncă, reactivarea memoriului trecutului, minune și minuni ale istoriei. Transilvania a fost aflată o mie de ani sub jug străin. O mie de ani sub asuprire a păstrat credința și limba, a supraviețuit ca popor român. E ceva extraordinar! E o minune pentru că într-o mie de ani, după logica omenească, n-ar mai fi trebuit să existe nimic românesc și ortodox în Transilvania, la cât au fost românii de prigoniți acolo. Nu aveau decât un drept: de a munci pentru alții. Și au rezistat. Ce lecție, ce interogațiune pentru noi: cum sunt eu în raport cu neamul meu? Unde mă aflu eu în raport cu ardelenii, cu românii din Moldova de Sus - Bucovina, cu românii din Moldova de Răsărit - Basarabia? De aceea este așa de frumoasă, de mare și plină de nădejde această zi. Dumnezeu ne-a oferit ziua de 1 Decembrie 1918, precedată de alte minunate zile. Tot în Dumnezeu ne este nădejdea ca o altă minunată zi să apară pentru ca împlinirea de la 1918 să nu fie numai istorie, ci și realitate actuală. Amin! Așa să fie!”
Festivitatea a continuat cu depunerile de coroane şi jerbe de flori la statuia Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt din fața Palatului Culturii și cu defilarea militară organizată de Garnizoana Iași, dimpreună cu structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Justiției, ale Serviciului Român de Informaţii și ale Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Manifestările de Ziua României s-au încheiat cu tradiționala retragere cu torțe de la ora 19:00, coloana de militari mărșăluind pe traseul Muzeul Unirii - Palatul Culturii.