La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Şase preoţi au fost hirotesiţi duhovnici la Sibiu
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a săvârşit, miercuri, 11 august, slujba de hirotesie întru duhovnic pentru şase preoţi hirotoniţi recent în vederea ocupării posturilor vacante de parohi în Arhiepiscopia Sibiului.
Slujba religioasă a fost săvârşită în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, fiind prezenţi vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man şi consilierul administrativ al eparhiei, Ciprian Cândea.
La finalul slujbei de hirotesie, ierarhul i-a îndemnat pe cei şase noi duhovnici din Arhiepiscopia Sibiului să conştientizeze permanent importanţa lucrării spirituale de îndrumător al credincioşilor pe calea mântuirii prin Taina Spovedaniei.
„Lucrarea este una de pedagogie divină, împlinită de preot, însă totdeauna se raportează la Săvârşitorul deplin al Sfintelor Taine, Hristos. Nu preotul iartă păcatele, ci el dă dezlegare pentru iertarea păcatelor, iar Duhul Sfânt este Cel care curăţă şi pregăteşte pe om pentru unirea cu Hristos prin Taina Împărtăşaniei. Când aţi fost în şcoala teologică aţi învăţat teoretic, dar aţi şi făcut practică, prin spovedania voastră personală. Fiecare aveţi un model, o modalitate prin care puteţi să-i primiţi pe fiecare în parte, ţinând cont că fiecare vine cu un anumit bagaj de păcate, cu o anumită sensibilitate, cu o anumită pregătire şi pe toate trebuie să le aveţi în vedere”, a subliniat ierarhul.
Hirotesia întru duhovnic este o ierurgie specială prin care ierarhul încredinţează preoţilor dreptul de a pune în practică cele învăţate pentru a administra Sfânta Taină a Spovedaniei şi a deveni duhovnicii credincioşilor încredinţaţi la instalarea în parohie. Prin hirotonia întru preot, păstorii de suflete au primit harul prin care pot deveni duhovnici, dar după o pregătire aparte şi o cercetare deosebită, preoţii primesc prin hirotesie binecuvântarea chiriarhului de a administra Sfânta Taină a Spovedaniei.