De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Schimbarea la Faţă, sărbătorită în Mitropolia Banatului
La praznicul Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la Mănăstirea Almăj-Putna, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit la Mănăstirea Săraca.
În ziua praznicului Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, obştea monahală, în frunte cu părintele arhimandrit Nestor Iovan, stareţul mănăstirii, soborul preoţilor şi diaconilor slujitori şi mulţimea de pelerini l-au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a poposit, ca în fiecare an, pentru a oficia Sfânta Liturghie arhierească, cu prilejul hramului paraclisului de iarnă al Sfintei Mănăstiri Hodoş-Bodrog. Cu acest prilej, chiriarhul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură după titlul luat din istorisirile biblice şi prelucrări ale tradiţiilor imnografice, anume „strălucirea dumnezeirii“, arătând că aceasta cuprinde întreaga făptură sau creaţie, dar este învederată numai pe măsura putinţei de cuprindere a puterilor sufleteşti ale credincioşilor. Ea se oglindeşte în fiinţa celor ce lucrează după dreptarul evanghelic, aşa încât drepţii strălucesc ca luminătorii, luminând lumea. Într-un astfel de cadru, la acest praznic se binecuvântează şi roadele pământului, mai ales acelea aduse pentru Sfânta Euharistie, pentru împărtăşirea credincioşilor prin vrednicia ce o dă acestora schimbarea permanentă în bine a vieţii lor sufleteşti, a amintit ierarhul. La momentele rânduite, slujba Sfintei Liturghii a fost înfrumuseţată prin hirotonia a doi vieţuitori din obştea sfintei mănăstiri, şi anume: a monahului Varlaam (Vasile) Frîncu întru ierodiacon şi a ierodiaconului Macarie (Mihai) Deleu întru ieromonah. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba Parastasului vrednicului de amintire Episcop al Aradului Visarion Aştileanu, la 30 de ani de la trecerea la cele veşnice. Părintele stareţ arhim. Nestor Iovan a mulţumit Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, în numele vieţuitorilor mănăstirii şi al soborului preoţilor slujitori, pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor veniţi să participe la Sfânta Liturghie.
Hramul Mănăstirii Almăj-Putna
Numeroşi pelerini din Banatul de munte, dar şi din alte regiuni ale ţării, au venit la Mănăstirea Almăj-Putna, din judeţul Caraş-Severin, pentru a participa la praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Sfânta slujbă a avut loc în Altarul de vară din curtea aşezământului. La momentul rânduit, Preasfinţia Sa a rostit rugăciunea de binecuvântare a rodului viei, potrivit obiceiului din fiecare an la acest praznic. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. „Foarte mulţi preoţi şi credincioşi şi-au îndreptat paşii astăzi la această sfântă mănăstire, care este un Tabor al Banatului de munte şi al întregii Episcopii a Caransebeşului. Foarte mulţi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos, mai ales că ne aflăm în această perioadă specială din cursul anului bisericesc, Postul Adormirii Maicii Domnului. Aici îşi găsesc liniştea sufletească foarte mulţi pelerini care doresc să se apropie mai mult de Dumnezeu şi să-L vadă pe Mântuitorul Iisus Hristos schimbat la faţă, deoarece Schimbarea la Faţă a Mântuitorului ne determină şi pe noi să ne schimbăm sufletul, inima şi mintea şi să fim mai aproape şi mai iubitori de Dumnezeu şi de aproapele“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.
Hramul Mănăstirii Săraca
Sfânta Mănăstire Săraca, din localitatea Şemlacul Mic, judeţul Timiş, şi-a serbat hramul istoric, Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos. Sărbătoarea hramului a fost încununată de prezenţa în mijlocul obştii monahale de aici a Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, care a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Altarul de vară al aşezământului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat clerici şi credincioşi de la parohiile învecinate, precum şi un număr însemnat de pelerini, veniţi la sfânta mănăstire din Timişoara şi Arad. Între aceştia s-au numărat tinerii Grupului catehetic ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur“, al Parohiei Timişoara-Fratelia, şi un grup de credincioşi de la Parohia Timişoara-Viile Fabric. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit în treapta preoţiei pe diaconul Dinu Constantin Bâzgan, numit pe seama Parohiei Iecea Mică, din Protopopiatul Sânnicolau Mare. În final, s-a oficiat îndătinata slujbă de binecuvântare a roadelor de struguri, precum şi o slujbă de pomenire pentru monahii şi fraţii trecuţi la Domnul care au vieţuit în această sfântă mănăstire. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Theoforos“ al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu. Monument istoric, artistic şi cultural de o mare valoare, Mănăstirea Săraca este una dintre cele mai vechi vetre monahale bănăţene. Aici, la marile praznice, credincioşi din întreg Banatul îşi găsesc alinarea sufletească şi trupească, prin nevoinţă şi rugăciune, alături de obştea călugărilor, condusă de arhim. Climent Vântu. Odorul cel mai de preţ al mănăstirii îl reprezintă biserica veche, cu hramul „Schimbarea la Faţă“, care datează de la jumătatea secolului al XV-lea, fiind ridicată pe locul unui locaş mai vechi. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Valentin Birău)