Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Schitul Bucova şi-a sărbătorit hramul
Pentru credincioşii şi vieţuitorii Schitului Bucova din judeţul Caraş-Severin, ziua de 1 septembrie a fost una de îndoită sărbătoare. Pe lângă începutul noului an bisericesc, cinstit în întreaga Patriarhie Română, acest schit şi-a sărbătorit hramul, fiind sub ocrotirea Sfântului Dionisie Exiguul, sărbătorit în fiecare an la 1 septembrie.
Cu acest prilej, delegatul Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, părintele arhimandrit Constantin Timiş, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoţi de pe Valea Bistrei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Altarul de vară al aşezământului monahal. La final a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii aşezământului trecuţi la Domnul şi a fost sfinţită o icoană a Sfântului Dionisie Exiguul, adusă din Bucovina şi care se află la intrarea în biserica schitului. La sfintele slujbe au participat autorităţi judeţene şi locale, precum şi numeroşi credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. „Ne bucurăm că din încredinţarea Preasfinţitului Lucian am săvârşit Sfânta Liturghie şi am cinstit pe Sfântul Dionisie Exiguul alături de credincioşii care au venit în acest loc mirific, să se întâlnească cu Dumnezeu, loc unde obştea puţină la număr încearcă să păstreze pe mai departe tradiţiile monahismului, rugăciunea şi munca“, a precizat arhim. Constantin Timiş.
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, arhim. Constantin Timiş a vorbit despre viaţa ocrotitorului aşezământului monahal de aici, arătând că Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, cel Smerit, s-a născut în Scythia Minor între anii 460 şi 470 şi a murit în Italia, la Vivarium, pe la 545-550. S-a format în şcolile şi mănăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în mănăstire şi a ajuns în Orient pentru a cunoaşte mediul monahal din aceste părţi. El a atras atenţia multor cercetători, care l-au numit „erudit daco-roman“ sau „Dionisie Romanul“, o podoabă a Bisericii noastre strămoşeşti, totodată fiind considerat şi părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc. A fost canonizat la data de 27 octombrie 2008 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Schitul „Sfântul Dionisie Exiguul“ din Bucova a fost înfiinţat la data de 1 octombrie 2009, fiind primul aşezământ monahal din Patriarhia Română închinat Sfântului Dionisie Exiguul. Acesta a fost ctitorit de către familia Ghiorghioni în memoria şi veşnica pomenire a fiului său, Dionisie Claudiu Ghiorghioni, trecut prematur în lumea drepţilor. Schitul cuprinde biserica, construită în stil moldovenesc şi târnosită la data de 1 septembrie 2010, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, precum şi un corp de chilii şi un Altar de vară. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)