La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Schitul Darvari şi-a reînnoit veşmântul
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a resfinţit astăzi, 8 noiembrie, pictura şi icoanele din catapeteasma bisericii Schitului Darvari din Capitală. Tot cu prilejul hramului sfântului lăcaş a fost sfinţită şi noua raclă în care sunt aşezate moaştele a 16 sfinţi şi a fost inaugurat noul corp de chilii din incinta schitului.
Anul acesta s-au împlinit 15 ani de când Schitul Darvari a fost redeschis ca aşezământ monahal, după o lungă perioadă de funcţionare ca simplă filie a Bisericii Icoanei. Timp de un deceniu şi jumătate, călugării de la Darvari au lucrat necontenit pentru revigorarea vieţii duhovniceşti şi pentru înfrumuseţarea lăcaşului în care îşi înalţă rugăciunile zi şi noapte. Toate aceste eforturi au fost încununate ieri, când a fost săvârşită slujba de resfinţire a picturii şi a icoanelor din catapeteasma bisericii, recent restaurate, şi a fost sfinţită noua raclă pentru sfintele moaşte. "Când se curăţă pictura unei biserici şi se resfinţeşte, ea ne îndeamnă să ne curăţăm şi noi sufletul ca să ajungem la frumuseţea cea dintâi a Sfântului Botez, iar curăţirea sufletului se face prin lacrimile Pocăinţei. Prin ele se resfinţeşte haina de la Botez. De aceea, Pocăinţa a fost numită un alt Botez. Înfrumuseţarea picturii, prin curăţire şi prin resfinţire, devine nu doar o lucrare tehnică, ci şi o lucrare teologică, simbolică, pedagogică sau catehetică, de chemare a noastră la reînnoire duhovnicească. Să ne ajute Dumnezeu să învăţăm din restaurarea edificiilor vechi să ne restaurăm şi noi condiţia de creştini, să ne reconsolidăm în credinţă, în evlavie şi în fapta cea bună!", a spus Preafericitul Părinte Daniel.