În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Schitul de la Petroşniţa şi-a serbat hramul
În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, când credincioşii ortodocşi de pretutindeni cinstesc în biserici Sfânta Cruce, altarul de jertfă al Domnului Hristos, la Schitul din apropierea satului cărăşean Petroşniţa a fost mare sărbătoare. Peste 500 de credincioşi din parohiile apropiate s-au pornit în pelerinaj, însoţiţi de păstorii lor.
Cu obşte în formare, Schitul "Înălţarea Sfintei Cruci" este situat la 15 kilometri de Caransebeş, cu acces pe DN 6 Caransebeş - Orşova, pe o culme din apropierea satului Petroşniţa, comuna Bucoşniţa. Ridicat la iniţiativa părintelui Onufrie Ocu, monah venit din Sfântul Munte, cu implicarea părintelui Ioan Sârbu, parohul din Petroşniţa, Schitul "Înălţarea Sfintei Cruci" îşi are începutul în urmă cu cinci ani, când Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, pe atunci Episcop al Caransebeşului, a săvârşit slujba punerii pietrei de temelie, chiar în ziua hramului, în 14 septembrie 2005. Lucrările de construcţie au fost începute în anul 2006, sub oblăduirea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului. După ce s-a zidit o casă pentru obştea mănăstirii, s-a trecut la zidirea bisericii, folosindu-se ca material principal piatra, în prezent lucrându-se la acoperişul sfântului lăcaş. Pentru că în ziua Înălţării Sfintei Cruci, în zona Caransebeşului, se desfăşoară un mare pelerinaj la Crucea de pe Muntele Mic, s-a hotărât ca hramul schitului de la Petroşniţa să se serbeze în prima duminică de după 14 septembrie, mai ales că, potrivit calendarului ortodox, aceasta este dedicată Sfintei Cruci. Moaştele sfinţilor Epictet şi Astion, la Petroşniţa Şi anul acesta, sărbătorirea hramului a debutat încă din ajun, când, la aşezământul monahal, s-a săvârşit slujba Privegherii. Un motiv în plus de bucurie, în acest an, cu binecuvântarea Preasfinţitului Lucian al Caransebeşului şi a Preasfinţitului Visarion al Tulcii, la Schitul de la Petroşniţa au fost aduse, spre închinare, cinstitele moaşte ale celor mai vechi martiri din ţara noastră, cunoscuţi cu numele, Sfinţii Epictet şi Astion, doctori fără de arginţi. Acest eveniment a avut loc şi prin bunăvoinţa părintelui Iov, stareţul Mănăstirii Halmirys din Dobrogea, care a adus binecuvântarea martirilor dobrogeni şi în Banatul Montan. În zorii zilei de duminică, după săvârşirea slujbei de sfinţire a apei, în pridvorul noii biserici, a avut loc Sfânta Liturghie, oficiată de către un sobor de preoţi, în fruntea cărora s-a aflat părintele arhimandrit Constantin Timiş, consilier economic şi exarh al mănăstirilor din Episcopia Caransebeşului, care a transmis celor prezenţi şi mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele consilier Alin Câmpean, iar părintele stareţ Onufrie a mulţumit tuturor celor ce s-au implicat în lucrarea de zidire a mănăstirii, în cei cinci ani de existenţă. În încheiere, credincioşii participanţi s-au putut bucura şi de agapa frăţească, oferită de slujitorii, ostenitorii şi binefăcătorii schitului, în cinstea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci.