Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Schitul Poiana Mărului în sărbătoare
În fiecare an, praznicul "Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul" constituie o zi de sărbătoare dar şi un prilej de pelerinaj la schitul de la Poiana Mărului, unde sute de credincioşi vin să participe la sfintele slujbe şi să se închine la icoana făcătoare de minuni de la parohia Măru, care este adusă spre închinare în incinta schitului, informează www.episcopiacaransebesului.ro.
Datată din anul 1520, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la parohia Măru a fost pictată în muntele Athos şi donată parohiei. Această icoană a rămas în evlavia credincioşilor prin minunile pe care le-a făcut salvând din primejdii satul şi tămăduind bolnavii care s-au închinat înaintea ei cu credinţă. Icoana de la Măru a fost scoasă pentru prima dată din biserica parohială şi adusă pentru închinare credincioşilor pelerini la mănăstirea Poiana Mărului în anul 2008.
În ajun de praznic, s-a desfăşurat o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la care au participat preoţii şi credincioşii din zonă, ce au purtat odorul de preţ de la biserica satului Măru până la schitul din Poiana Mărului. Apoi, a avut loc slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului. Mai târziu, s-a oficiat slujba Utreniei iar după miezul nopţii, Sfânta Liturghie în biserica aşezământului.
La orele dimineţii, s-a săvârşit slujba de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, iar odată cu sosirea ierarhului, Sfânta Liturghie, la care au slujit 50 de clerici din mai multe Eparhii ale Banatului în prezenţa a peste 500 de credincioşi.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Lucian a vorbit credincioşilor prezenţi despre Sfântul Ioan Botezătorul – cel mai mare dintre cei născuţi din femeie – purtătorul de grijă al micii obşti monahale de la Poiana Mărului. Totodată, Preasfinţia Sa a binecuvântat şi a apreciat strădania maicilor şi surorilor acestui aşezământ, în frunte cu maica stareţă Olimpiada Tiliuţă, care se ostenesc să edifice un ansamblu monahal în una din cele mai frumoase zone ale ţării.