De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Școala de vară „Copilărie binecuvântată” din cartierul clujean Iris
În perioada 8‑12 iulie, la Biserica „Buna Vestire” din cartierul clujean Iris, s‑a desfășurat a IX‑a ediție a Școlii de vară „Copilărie binecuvântată”. În biserica parohială, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i‑a binecuvântat pe participanți și a săvârşit Paraclisul Maicii Domnului, alături de un sobor de clerici. Copiii participanți la școala de vară au dat răspunsurile la slujbă.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Andrei le‑a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, sfaturi și îndemnuri duhovnicești, pornind de la versetele scripturistice: „Copiilor, ascultaţi pe părinţii voştri întru toate, căci aceasta este bine‑plăcut Domnului. Părinţilor, nu aţâţaţi la mânie pe copiii voştri, ca să nu se deznădăjduiască” (Coloseni 3, 20‑21), precum și de la îndemnul Înțeleptului Solomon, care zice: „Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s‑o aibă; chiar când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea” (Pilde 22, 6).
Ierarhul le‑a oferit tuturor copiilor, voluntarilor și profesorilor cărți duhovnicești, iar din partea organizatorilor, fiecare a primit câte o icoană cu Maica Domnului „Prodromița”.
În continuare, eleva Sofia Bereban și Grupul vocal „Arheo”, coordonat de Veronica Macarie Moldovan, au interpretat pricesne și cântece religioase.
Organizată de Parohia Ortodoxă „Buna Vestire” din cartierul clujean Iris, în colaborare cu Grădinița „Floare de iris” și Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj‑Napoca, Școala de vară „Copilărie binecuvântată” se adresează copiilor din parohie, cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, oferind un program diversificat și captivant.
Copiii au participat la diverse ateliere și activități cu caracter religios, socio‑educativ și recreativ, inclusiv la programul de rugăciune al parohiei, cu accent pe Paraclisul Maicii Domnului. De asemenea, au participat la ateliere de muzică, de creație (atelierul de pastă fimo, atelierul de mărgele și atelierul „Sufletul hârtiei”), ateliere de povești și „Step by Step Story Time”, atelier de pictură, atelier de prescuri, atelier organizat de Crucea Roșie, atelier de limba engleză, proiecții de filme, activități în aer liber și acces la biblioteca bisericii - secțiunea pentru copii. Cei peste 160 de copii participanți au fost îndrumați de 60 de profesori și voluntari din parohie, altături de cadre didactice de la Grădinița „Floare de iris” și de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj‑Napoca.