În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Şcoală de vară cu pictură pe sticlă în Parohia Tolstoi, Alba Iulia
Începând cu praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, în cadrul Centrului cultural-catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul“, ce activează pe lângă Parohia Tolstoi din municipiul Alba-Iulia, s-a deschis Şcoala de vară pentru copiii şi tinerii parohiei.
Astfel, prin purtarea de grijă a prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, parohul enoriei, şi a preotesei, prof. Simona Himcinschi, săptămânal, se desfăşoară Cercul de pictură pe sticlă, prin implicarea directă a preotesei şi a prof. Ileana Partenie, restaurator în cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba-Iulia.
La această activitate catehetică participă peste 20 de copii şi tineri ce doresc să picteze după izvoadele Şcolilor ardelene de pictură pe sticlă.
Cercul de pictură din cadrul Parohiei Tolstoi din Alba Iulia s-a înfiinţat în anul 2010. Pe perioada vacanţei de vară cercul de pictură îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului cultural-catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul“ amenajat la demisolul bisericii parohiale, iar în timpul anului şcolar îşi continuă activitatea în cadrul Colegiului Economic „Dionisie Pop Marţian“ unde, tot săptămânal, se desfăşoară atelierul de pictură timp de două ore.
Apreciere naţională şi internaţională
Strădaniile tinerilor zugravi au fost apreciate în cadrul vernisajelor de la Parlamentul României, în anul 2011, la Expoziţia „Artă şi Culoare în Zi de Sărbătoare“, organizată de Consiliul Judeţean Alba în anul 2013, iar tot în acelaşi an, prin Expoziţia „Icoana pe sticlă în Transilvania“, în cadrul Taberei de creaţie „Arco-Trentino“, din Trento, Italia.
Pentru toamna acestui an, în cadrul actualei sesiuni a Şcolii de vară, se zugrăvesc deja icoane pentru expoziţii ce vor avea loc la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. O altă expoziţie a lucrărilor tinerilor din Parohia Tolstoi, va avea loc în Germania, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Activitatea iniţiată de prof. univ. dr. Mihai Himcinschi şi de preoteasa prof. Simona Himcinschi, este una de promovare în rândul copiilor şi tinerilor, dar şi pe plan internaţional, a icoanei pe sticlă, şi se doreşte a fi un imbold pentru parohii de a valorifica arta creştină autentică din Transilvania.