Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
„Școala din tinda Raiului” la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Bacău
Înscriindu-se în seria activităților de tip școală de vară, organizate pe tot cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în perioada 16-22 august, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Bacău s-a organizat a 4-a ediție a „Școlii din tinda Raiului”.
Vreme de o săptămână, 53 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, și 13 voluntari au petrecut timp împreună, sub oblăduirea sfinților și îndrumarea preoților Gheorghe Chirica și Ciprian-Ioan Ignat. Tinerii au participat la mai multe ateliere, precum: Matematică distractivă (prof. Ancuța Heisu), Micul artist (prof. Maria Vasilescu), Jocuri de cuvinte (prof. Adriana Chioaru), Ora de lectură (voluntarii parohiei), Să ne cunoaștem biserica (Pr. Gheorghe Chirica), Ce pot face două mâini dibace (prof. Zamfirica Boiciuc), Dezvoltare personală (voluntar Anca Dediu), Istoria șahului (instructor Jan Negruț), Origami (voluntar Daria Ignat).
Ziua de miercuri, 18 august, a fost dedicată în întregime ocrotitorului parohiei, Sfântul Gheorghe. În această zi, copiii au avut ocazia să afle despre viața sfântului de la prof. Constantin Putina, dar și despre rolul sfinților în viața creștinilor, de la prof. Mihaela Chirica. De asemenea, cu ajutorul tinerilor voluntari Laurențiu Chirica și Ștefan Plantos, cei mici au învățat să cânte troparul Sfântului Gheorghe, iar prof. Anca Altiparmac i-a îndrumat în realizarea de icoane pe sticlă în care este reprezentat Sfântul Gheorghe. Acestea au fost binecuvântate și luate acasă cu bucurie, duminică, 22 august, la finalul şcolii de vară.
Joi a fost zi de excursie. Beneficiarii școlii de vară, participanți și voluntari, au vizitat Mănăstirea Bogdana, biserica voievodală și muzeul de la Borzești, Protoieria Onești și Salina Târgu Ocna.
Vineri și sâmbătă au fost alături de copii prof. Adrian Viorel Nechita („Sfinţii Voievozi, creatori de cultură naţională”), dr. Mihaela Nedelcu de la DSP Bacău (Igienă orală), pictorul Florian Lipan (Elemente de erminia icoanei tradiționale românești), dr. Ioana Gunea, medic de familie (Ce este COVID-ul și cum ne protejăm?) și câteva doamne din comitetul de femei al parohiei, care i-au învățat să coase nasturi.
Duminică, după Sfânta Liturghie, copiii, voluntarii și părinții acestora au primit pizza, prăjituri și cafea. Voluntarilor și profesorilor care au susținut ateliere le-au fost înmânate diplome ce atestă importanța activității de voluntariat și prin care se mulțumește acestora pentru clipele frumoase, zâmbetele și sprijinul oferite în cadrul celei de-a 4-a ediții a Şcolii de vară din tinda Raiului organizate la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Bacău.