Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Şcoală după şcoală, pentru 80 de elevi din Parohia Tei
Cu o istorie de mai bine de 100 de ani, Parohia "Sfânta Treime - Tei" din Protoieria II - Capitală dezvoltă un amplu program social-filantropic, o atenţie deosebită fiind acordată tinerilor din parohie, pentru care a fost înfiinţat un after-school.
Filantropia şi programele sociale au existat de la început şi au fost dezvoltate până în prezent, când peste 80 de copii din parohie vin zilnic aici pentru a-şi face lecţiile sau pentru a aprofunda învăţătura primită la şcoală. Activitatea se desfăşoară în cadrul unui centru socio-educaţional de tip after-school care a fost înfiinţat cu scopul prevenirii abandonului şcolar şi al susţinerii copiilor dornici de învăţătură proveniţi din familii cu venituri reduse. "La 30 august 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit noua clopotniţă, deoarece cea veche a fost dărâmată în 1977. Atunci, prin prezenţa Preafericirii Sale am considerat că este semnalul de început pentru organizarea activităţilor social-filantropice în parohia noastră, pentru că până atunci se desfăşurau sporadic. Ca programe importante pe care le desfăşurăm este în primul rând acesta, cu copiii, o activitate de pregătire şcolară pentru elevi, pentru cei foarte buni şi pentru cei care nu se descurcă la şcoală. De asemenea, avem în vedere copii cu posibilităţi materiale reduse", ne-a declarat părintele Alexandru Moţoc, paroh la Biserica "Sfânta Treime - Tei".
Program special de educaţie şcolară
Astfel, în momentul de faţă, peste 80 de elevi de la Şcoala Generală 31 vin la biserică pentru a-şi face lecţiile împreună cu cadre didactice de specialitate.
Activitatea se desfăşoară pe trei grupe, de dimineaţa până spre seară, alături de profesori şi învăţători de la şcoală, dar şi cu voluntari din parohie care au vrut să se implice şi să ajute, în mod deosebit pentru limbile moderne, pentru engleză şi franceză, dar şi la română, matematică, informatică sau desen.
Sâmbăta este un program diferit, elevii fiind familiarizaţi cu calculatorul prin intermediul unui program informatic special de educaţie şcolară.
Tot în cadrul parohiei, joia după-amiază este organizat un dialog la care participă studenţii din complexul studenţesc din apropiere, temele fiind alese de studenţi, iar timpul de discuţie este nelimitat.
De asemenea, şi celelalte categorii sociale, în special persoanele cu o situaţie financiară precară, beneficiază de sprijinul părintelui paroh Alexandru Moţoc şi a părinţilor co-slujitori Paul Oprea şi Radu Constantin Popescu împreună cu Consiliul şi Comitetul Parohial.
"Sfânta Troiţă din câmpul teilor"
Ascunsă între turnurile de beton ale blocurilor din jur, Biserica "Sfânta Treime - Tei" priveşte spre agitaţia lumii printr-un turn-clopotniţă aflat la bulevard, dar fără să descopere prea mult din frumuseţea pe care o ascunde. Odată pătruns în complexul parohial, ai impresia că ai pătruns într-un colţ de Rai, în mijlocul căruia tronează impetuos biserica parohială" cu hramul "Sfânta Treime".
Istoria actualului lăcaş de cult începe în urmă cu mai bine de o sută de ani, când în zonă nu era decât un târg de grâne în mijlocul unui codru de tei.
De aceea, ctitorii ei, Gheorghe şi Reveica Otopeanu, negustori de grâne mai avuţi, au şi pus numele bisericii "Sfânta Troiţă din câmpul teilor".
Pentru a nu mai fi nevoiţi să meargă pe Calea Moşilor la biserică, familia Otopeanu a decis să construiască o biserică aici, una trainică, ce rezistă fără probleme şi astăzi, fără să necesite până acum intervenţii prea mari, chiar dacă a trecut prin mai multe cutremure sau prin război.