Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Şcoală nouă pentru elevii din Apoldu de Sus
Cei peste 200 de elevi din Apoldu de Sus vor învăţa din acest semestru într-o nouă clădire a şcolii generale din localitate. Clădirea, construită la standarde europene, a fost inaugurată luni, 10 februarie, în prima zi de şcoală a noului semestru, cu slujba de sfinţire oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
La eveniment au participat, alături de ierarh, un sobor de preoţi format din protopopul de Sălişte, Ioan Ciocan, preoţii din Apoldu de Sus, Miercurea Sibiului şi localităţile apropiate, prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, inspectorul şcolar general, prof. Ştefan Firu, primarul oraşului Miercurea Sibiului, Ioan Troancă, parlamentari, cadre didactice şi elevii ce vor învăţa în noua clădire a şcolii din Apoldu de Sus, singura instituţie şcolară din mediul rural cu predare şi în limba germană.
Ceremonia de inaugurare a început în incinta şcolii, prin intonarea imnului naţional, moment continuat cu tăierea panglicii. A urmat slujba de sfinţire oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu şi soborul de preoţi.
Şcoala, fundamentală în societate
La final, ierarhul a felicitat pe directoarea instituţiei, Lacrima Scripcaru, pe cadrele didactice şi pe elevi pentru mutarea într-o clădire modernă, cu spaţii pentru toate activităţile didactice. IPS Mitropolit Laurenţiu a felicitat comunitatea locală pentru implicarea în acest proiect, autorităţile centrale şi judeţene pentru susţinerea construcţiei acestei şcoli.
„Asemenea Bisericii, o instituţie spirituală de mare importanţă, Şcoala este fundamentală pentru societatea noastră şi în ea trebuie să investim multă dragoste şi eforturi materiale, astfel încât bucuria profesorilor şi a părinţilor să fie mare atunci când elevii ating cele mai înalte culmi ale educaţiei. Fiecare părinte nu-şi doreşte altceva decât ca urmaşii lui să îl depăşească şi să ajungă acolo unde el n-a ajuns. Întotdeauna investiţia făcută în educaţie, în formarea caracterului moral, este cea mai bună. Biserica se alătură acestui proces educaţional nu doar prin simpla binecuvântare, ci şi prin implicarea directă, prin ora de religie. Sperăm că prezenţa profesorilor de religie contribuie benefic la formarea caracterului religios-moral al tinerilor, pentru că sufletele copiilor sunt în mâinile educatorilor, spre a fi plămădite“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Cea mai modernă şcoală din mediul rural
Celor peste 200 de elevi şi 50 de preşcolari, dar şi cadrelor didactice, ierarhul le-a oferit cărţi de rugăciune, iconiţe şi calendare, pentru ca binecuvântarea lui Dumnezeu să însoţească întreaga lor activitate. Părintele Mitropolit a oferit şi o icoană a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, ocrotitorul duhovnicesc al ardelenilor şi al şcolilor din această parte a ţării. Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a înfiinţat în Ardeal peste 800 de şcoli şi licee, pentru propăşirea neamului.
Evenimentul a continuat cu discursurile invitaţilor, prin care s-a subliniat importanţa colaborării între instituţii pentru realizarea unor astfel de proiecte comunitare.
„Am inaugurat astăzi nu doar o simplă construcţie, ci o instituţie, ale cărei zidiri durează de sute de ani şi care va mai dura sute de ani. Şcoala românească zideşte valorile fundamentale româneşti şi universale“, a spus prefectul Ovidiu Sitterli.
„Fără Şcoală, comunitatea nu are viaţă. Cu siguranţă, Apoldu de Sus are viitor, pentru că are de acum o şcoală modernă, cred că cea mai modernă din judeţul nostru“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea.
„O şcoală nu poate să facă performanţă decât prin elevi dornici să înveţe, prin dascăli foarte bine pregătiţi şi oneşti şi prin părinţi şi comunitate locală implicaţi activ în viaţa instituţiei“, a spus inspectorul general. Nu în ultimul rând, primarul Ioan Troancă a amintit tuturor celor prezenţi dificultăţile întâmpinate în realizarea acestui proiect, la care au contribuit şi ceilalţi primari dinainte, autorităţile centrale şi judeţene, Banca Mondială şi Guvernul României.
„Avem în vedere ca şi vechea clădire a şcolii, aflată în centrul localităţii şi aparţinând comunităţii săseşti, să nu fie lăsată în paragină. Ne dorim ca şi aici, comunitatea să se bucure de activităţi folositoare pentru fiecare cetăţean“, a spus primarul Ion Troancă.
Sală de sport şi internat
Şcoala nouă din Apoldu de Sus a fost începută în 2007 pentru a înlocui vechea clădire a instituţiei unde se învaţă şi în limba germană. Alături de şcoală, într-una din clădirile fostei Întreprinderi Agricole de Stat, s-au amenajat şi spaţii pentru preşcolari şi pentru alte activităţi didactice. Dorinţa conducerii este ca în viitorul apropiat să se construiască o sală de sport şi un internat pentru elevii care vin de mai departe pentru a participa la cursurile şcolii.
„Suntem încântaţi de această realizare şi considerăm că este un moment de sărbătoare pentru şcoala noastră. Prezenţa atâtor invitaţi de seamă ne onorează şi ne aduce speranţă pentru proiectele noastre de viitor“, ne-a spus directoarea Lacrima Scripcaru.