Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Scoaterea Sfântului Epitaf spre închinare
Astăzi, în Sfanta si Marea Vineri când se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor şi înfricoşătoarelor Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în toate bisericile ortodoxe, după săvârşirea Ceasurilor Împărăteşti se oficiază vecernia specială în cadrul căreia, la momentul Stihoavnei are loc scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii, spre închinare.
Sfântul Epitaf pe care se află imprimată, brodată sau zugrăvită Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului va fi purtat în procesiune de preoţi şi credincioşi în jurul bisericicii la slujba Deniei Prohodului.
Ziua de astăzi, numită Vinerea Mare, Vinerea Patimilor, Vinerea Paştelui, Vinerea Neagră sau Vinerea seacă, este o zi alitugică. "În această zi nu se săvârşeşte liturghie din două motive, pentru că Sfânta Liturghie este o taină pascală, o zi de bucurie, o zi în care credincioşii sunt chemaţi la prăznuire şi din acest motiv săvârşirea ei este nepotrivită cu zilele de plâns şi de post. În această zi a fost răstignit, a murit şi a fost îngropat Domnul şi stăpânul nostru, de aceea nu ne putem bucura, nu putem să prăznuim cu veselie.Cine este cel care râde, petrece sau se bucură atunci când cineva drag este condus către mormânt? În al doilea rând, amintirea pătimirii Domnului nostru Iisus Hristos, petrecută în această zi şi pe care credincioşii Bisericii noastre o trăiesc plenar, cu zbucium şi cu tânguire, atât în viaţa personală, "în chilia sufletului", cât şi în rânduiala Bisericii, s-a socotit atât de completă, încât nu s-a mai socotit folositor şi logic să se redubleze prin săvârşirea Sfintei Liturghii, care de fapt este aceeaşi temă", ne-a spus părintele lect. dr. Marian Mihai.