Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Şcoli de vară în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului
Mai multe parohii din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului au organizat sau urmează să organizeze şcoli de vară pentru elevi, în cadrul cărora cei mici sunt învăţaţi să picteze, să sculpteze. În cadrul altor tabere, elevii au fost familiarizaţi cu muzica bisericească ori cu cea patriotică, toţi participând şi la programul liturgic organizat de parohii.
În localitatea băcăuană Larga, şcoala de vară a ajuns deja la a doua ediţie, cei mici aşteptând cu nerăbdare să desfăşoare alte noi activităţi la parohie, informează pagina de internet a arhiepiscopiei. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la iniţiativa părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, părintele paroh Lucian Dumitru Vartolomei de la Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Larga, Protoieria Oneşti, a organizat în perioada 16-20 iulie cea de-a doua ediţie a şcolii de vară. Deschiderea ei a avut loc după Sfânta Liturghie, în prezenţa primarului localităţii, Ioan Bujor. Acesta a dăruit 20 de costume populare parohiei şi şcolii pentru o bună desfăşurare a activităților cu specific tradiţional românesc, manifestând un ataşament deosebit față de tradițiile populare și credința strămoșească.
Programul zilnic s-a desfășurat între orele 10.00-13.00 și s-a adresat unui număr de 55 de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 16 ani. Voluntari au fost părintele paroh Lucian Vartolomei și preoteasa Nicoleta Vartolomei, 5 elevi de liceu şi o parte din membrii comitetului parohial. Activităţile la care au participat beneficiarii acestei şcoli de vară au fost: jocuri ale minții (șah, puzzle, mozaic), gastronomie, origami, cântece și jocuri tradiționale, jocuri ale copilăriei, curs de toacă etc.
Au mai fost desfăşurate activităţi dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. La final a fost organizată o expoziţie cu lucrările realizate de participanți.
„În cadrul activităților copiii au învăţat să descopere împreună lucruri noi, să comunice, să se organizeze mai bine, să respecte şi să aprecieze mai mult portul popular românesc, să aibă încredere în sine şi, mai ales, să se bucure împreună”, a declarat preotul paroh Lucian Dumitru Vartolomei.
Şcoală de vară şi în Parohia Traian, Bacău
O altă parohie băcăuană în care s-a organizat recent o şcoală de vară este parohia cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din satul Traian, judeţul Bacău.
În perioada 16-20 iulie, în parohie s-au desfăşurat atelierele practice şi activităţile cultural-catehetice ale Şcolii de vară „Bucuria întâlnirii copiilor cu Hristos”.
Proiectul este rezultatul parteneriatelor şi al bunei colaborări cu Şcoala Traian, cu primăria din localitate, cu Mănăstirea Tisa Silvestri, precum şi cu alte instituţii ce răspund dorinţei de bună informare şi instruire pentru situaţii de urgenţă. Copiii au participat la ateliere de muzică bisericească şi patriotică, de pictură icoane, de hand-made şi de istorie a României Mari. De buna organizare a atelierelor au fost respoponsabili pr. paroh Gavril Trofor, preoteasa Alina Trofor, cântăreţul bisericesc Ionuţ Bălan, precum şi cadre didactice ale şcolii din localitate. Cei mici au fost nespus de încântaţi să urmărească demonstraţia cu câini dresaţi a Brigăzii Mobile a Jandarmeriei Bacău, dar şi curioşi spre a afla măsurile de prim-ajutor învăţate de la membrii Crucii Roşii Bacău.
Dimensiunea cultural-catehetică a evenimentului de la Traian a fost dată de catehezele zilnice susţinute de părintele Gavril pe teme diverse: Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, Despre Sfânta Biserică etc.
La final, a fost organizat un scurt pelerinaj la Mănăstirea „Buna Vestire”-Tisa Silvestri, unde cei mici au putut observa, prin bunăvoinţa maicii stareţe Teoctista, atelierele de pictură şi broderie ale mănăstirii. Părintele paroh Gavril Trofor a mulţumit tuturor colaboratorilor şi tuturor celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului: Şcoala Traian, Primăria Traian, maica stareţă Teoctista de la Tisa Silvestri, Clubul de Animatori pentru joacă şi distracţie, Brigada Mobilă a Jandarmeriei Bacău, Crucea Roşie, voluntari şi oameni de suflet care au pus umărul pentru a se implementa în a patra ediţie proiectul eparhial „Şcoala de vară” în Parohia Traian. „Bucuria şi zâmbetul fericit al copiilor sunt răsplata muncii de o săptămână a celor implicaţi în acest proiect de suflet”, a concluzionat părintele paroh de la Traian.
Școală de vară în Parohia Hangani
În perioada 12-22 iulie, şi în Parohia Hangani s-au desfășurat activități cu tinerii și copii în cadrul Școlii de vară „Sfânta Cuvioasa Parascheva”.
Proiectul s-a derulat sub coordonarea și implicarea activă a părintelui paroh Emilian Lazer și a cadrelor didactice voluntare de la Școala Gimnazială „Alexandru Sever” Moinești, reprezentată prin: prof. Avrămescu Marcela, prof. Pleșcău Ramona, prof. Tisescu Irina, prof. Asandei Simona, prof. Luca Marinela, prof. Moisă Ana-Maria și prof. Ardeleanu Violeta. La cursurile școlii de vară au participat 25 de copii, fii duhovnicești ai parohiei și elevi ai Școlii Gimnaziale „Alexandru Sever”-Moinești.
Scopul proiectului a fost socializarea, creșterea stimei de sine, implicarea în activități catehetice educative, practice și folosirea eficientă a timpului liber.