Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Școlile teologice și-au redeschis porțile
La Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti, la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, precum şi la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, a avut loc ieri, 15 septembrie, deschiderea solemnă a cursurilor pentru noul an şcolar 2015-2016. Cu acest prilej, la toate cele trei seminarii teologice, părinţii profesori, profesorii, precum şi elevii seminarişti şi părinţii acestora au participat la o slujbă de Te Deum.
Slujba de mulţumire a fost săvârşită la Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte: pr. Aurel Mihai, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor; pr. Gheorghe Dogaru, inspector şcolar de religie la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti; pr. Ionuţ Bărbulescu, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul“ din Bucureşti, și alți slujitori. La final, pr. director Ionuţ Bărbulescu a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la începutul noului an şcolar. „Ne dorim ca în acest an şcolar rezultatele elevilor noştri să fie mai bune decât cele din anul şcolar precedent. De exemplu, procentul de promovabilitate la bacalaureat de anul trecut a fost de 96% şi suntem foarte hotărâţi ca anul acesta să împlinim procentul de 100%. Ne dorim, de asemenea, ca şi la concursurile şi olimpiadele şcolare elevii noştri să aibă rezultate foarte bune, dar mai ales ne dorim ca ei să fie pregătiţi atât din punct de vedere intelectual, cât mai ales din punct de vedere duhovnicesc”, ne-a declarat pr. director Ionuţ Bărbulescu.
Începutul anului școlar la seminarul din Buzău
Și la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău a avut loc ieri ceremonia de deschidere a noului an școlar. Elevii seminariști, profesori şi părinţi au participat la slujba de Te Deum oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, în Paraclisul Arhiepiscopal „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. „Seminarul Teologic Ortodox din Buzău va împlini la anul 180 de ani de existență. Școala a fost de-a lungul istoriei o pepinieră unde au fost pregătiți oameni nu numai pentru slujirea preoțească, ci și pentru alte domenii, oameni de calitate care au făcut cinste Bisericii și țării, care și-au adus contribuția la propășirea acestui neam, și a culturii românești și valorilor evanghelice. Desigur, cea mai importantă slujire pentru un viitor preot este cea liturgică și pastoral-misionară. Cu toții ne adăpăm duhovnicește din Sfânta Liturghie, pentru că toate gravitează în jurul ei, și de aceea profesorii, îndeosebi preoții profesori, trebuie să își dea toată osteneala ca frățiile voastre să vă însușiți valorile evanghelice”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Începutul anului școlar la seminarul din Galaţi
Solemnitatea deschiderii unui nou an şcolar la Seminarul Teologic `Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în capela instituţiei de învăţământ, la care a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. La încheierea Sfintei Liturghii a fost săvârşită slujba de Te Deum, după care, adresându-se celor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că „atunci când rugăciunea este unită cu pedagogia creştină, şi apoi, când rugăciunea şi pedagogia creştină se unesc cu grija faţă de copii, începând de la cei mai mici până la cei mai mari, atunci se creează o autentică familie a tinereţii creştine, vegheată de părinţii profesori şi de educatori”.
După programul liturgic din capelă, chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat şi dialogat cu elevii din clasele primare, oferindu-le fiecăruia în parte iconiţe, şi a premiat 17 elevi merituoși de la secția Patrimoniu.