La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Scriitoarea Lidia Stăniloae, pomenită la Mănăstirea Cernica
Scriitoarea Lidia Stăniloae a fost pomenită sâmbătă, 25 martie, la Mănăstirea Cernica, în cimitirul căreia a fost înmormântată. Slujba a avut loc după Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
La eveniment au participat clerici, oameni de cultură, rude și persoane apropiate, care s-au rugat împreună pentru sufletul fiicei celui mai mare teolog ortodox român, părintele Dumitru Stăniloae.
„Doamna Lidia Stăniloae, deși a fost de formație fizician, a moștenit de la părinții ei, preotul Dumitru și preoteasa Maria, o fire foarte sensibilă, o fire cercetătoare, lucru care a determinat-o să îmbrățișeze și cariera literelor, debutând în anul 1970 cu trei volume de poezie. A scris eseuri, filosofie, memorialistică, cum ar fi «Memoriile unui fugar», lucrare din care putem cunoaște suferințele și tot ceea ce a însemnat mecanismul acesta represiv al puterii ateiste din România, care a determinat-o să își părăsească țara și părinții pe care i-a iubit foarte mult. A scris o lucrare foarte importantă despre tatăl său, pentru că era persoana care avea cele mai intime amintiri din copilărie, din viața pe care a trăit-o împreună cu părinții ei la Sibiu și la București”, a arătat în cuvântul său Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
La final, ierarhul a săvârşit un Trisaghion la mormântul scriitoarei. Lidia Stăniloae, fiica părintelui profesor Dumitru Stăniloae, a trecut la Domnul în data de 17 februarie 2017, fiind înmormântată în cimitirul mănăstirii Cernica în data de 22 februarie.