În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Se lucrează la statutul preoţilor de caritate
Preoţii de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor vor avea în curând un statut. Necesitatea elaborării acestui statut relevă din faptul că slujitorii de acest gen sunt supuşi atât chiriarhului locului, cât şi legilor statului şi conducerii instituţiilor în care slujesc. În prima fază a conferinţei care a avut loc ieri, preoţii de caritate au prezentat problemele şi situaţiile reale cu care se confruntă.
Discuţiile despre elaborarea statutului preotului de caritate au avut loc ieri, la sediul Sectorului Social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, când s-au desfăşurat lucrările celei de-a IX-a conferinţe comune a preoţilor de caritate din spitalele şi cimitirele din Bucureşti. Participanţii s-au împărţit în cinci echipe de lucru şi au prezentat problemele sau situaţiile speciale cu care se confruntă, în vederea elaborării statutului preotului de caritate. Temele şedinţei de lucru au fost conform secţiunilor din viitorul statut al preoţilor de caritate, şi anume: ocuparea şi eliberarea posturilor preoţilor de caritate, obligaţii, drepturi, relaţia cu Centrul eparhial, relaţia cu conducerea administrativă a instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea, perfecţionarea pregătirii profesional-pastorale, salarizarea şi altele asemenea. De ce este nevoie de un astfel de statut "Este nevoie de acest statut, întrucât de multe ori ne confruntăm cu situaţii atipice în desfăşurarea misiunii noastre pastorale, probleme ce nu pot fi rezolvate pe baza Statutului BOR şi, astfel, noi trebuie să cuprindem în acest statut toate problemele şi situaţiile reale cu care se confruntă preotul în instituţia în care slujeşte. Preotul de caritate este supus chiriarhului locului, legilor statului, dar şi conducerii instituţiei în care slujeşte, de aceea apar şi discordanţele în slujirea specifică a preotului de caritate", a arătat părintele Mircea Marian Pintică, coordonatorul preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor. Rezultatele conferinţei vor fi diseminate de echipa numită de Centrul eparhial să elaboreze Statutul preotului de caritate, în vederea identificării unor soluţii şi clarificări privind activitatea acestei categorii de personal clerical, pe capitolele respective, iar acest statut va fi aprobat de Permanenţa Consiliului eparhial, după cum a precizat arhid. Ionuţ Viorel Iordăchescu, coordonatorul Sectorului Social-filantropic şi de misiune al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Statutul preotului de caritate va fi implementat la nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor. Conferinţa comună a preoţilor de caritate din spitale, cimitire, unităţi de învăţământ şi aşezăminte sociale se desfăşoară trimestrial.