Praznicul împărătesc al Botezului Domnului a fost așteptat și întâmpinat și în acest an, cu multă bucurie duhovnicească, de credincioșii ortodocși români de la Catedrala Episcopală din Giula și de la
Se strâng semnături în Arhiepiscopia Bucureştilor
În parohiile Arhiepiscopiei Bucureştilor s-au strâns duminică semnături pentru susţinerea Inţiativei cetăţeneşti Europene “Unul dintre noi”. Această campanie vine să completeze cele un milion de semnături necesare înregistrării unei astfel de iniţiative care să garanteze protejarea dreptului la viaţă al copiilor nenăscuţi.
Fidelă credinţei sale că viaţa începe din momentul concepţiei (fertilizarea), Patriarhia Română atrage atenţia asupra faptului că distrugerea de embrioni umani este un act inacceptabil din punct de vedere spiritual-moral.
În acest sens, Reprezentanţa Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene şi Comisia Episcopatelor (Romano-Catolice) din Europa (COMECE) au susţinut activ amendarea în Parlamentul European a articolelor care privesc aspecte etice (în special problema finanţării cercetării pe embrioni umani) ale noului program cadru de cercetare 2014-2020 - Orizont 2020.
Orice cetăţean român cu vârsta de peste 18 ani are posibilitatea să susţină Iniţiativa cetăţenească europeană „Unul dintre noi“ prin semnarea formularului de susţinere ce poate fi descărcat şi imprimat de pe site-urile Patriarhiei Române: www.patriarhia.ro, www.basilica.ro, www.ziarullumina.ro şi www.orthodoxero.eu sau prin completarea formularului electronic on-line de la adresa:
https://ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000005/public/index.do...
Puteţi descărca, de asemenea, acest formular în format pdf de pe site-urile menţionate, iar după ce îl completaţi, îl depuneţi la parohia de care aparţineţi. Atenţie, pentru ca sprijinul dvs. să fie luat în considerare, este obligatoriu să treceţi codul poştal!
„Unul dintre noi”, lansată la 1 aprilie 2012, este una dintre primele iniţiative cetăţeneşti europene înregistrate în Uniunea Europeană. Ţelul acesteia este să aducă un progres considerabil în Europa, în protejarea vieţii umane începând de la concepţie, conform competenţelor UE. Bazându-se pe definiţia embrionului uman ca fiind începutul dezvoltării fiinţei umane, care a fost dată într-o recentă decizie a Curţii Europene de Justitie (Brustle vs. Greenpeace), „Unul dintre noi” cere EU să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare şi sănătate publică. Aceasta poate fi realizată printr-o schimbare a regualmentelor financiare ale UE, care hotărăsc cum este cheltuit bugetul comunitar, potrivit ortodhodoxero.eu.
„Unul dintre noi” este bazată pe un sprijin larg: Biserici, politicieni, parlamentari europeni şi conducătorii din societatea civilă s-au angajat să susțină iniţiativa în moduri variate. Alături de comitetul responsabil, alcătuit din 7 membri, un birou central pentru coordonare susţine campania iniţiativei.