Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Seară cu folos duhovnicesc
Miercuri, 23 noiembrie, la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din București a avut loc o conferinţă susținută de prof. Elena Apostolescu, având temă cartea sa, „Ştiinţa în Biblie şi omul creat în Rai”. Întâlnirea a continuat cu o dezbatere pe marginea basmelor, iniţiată de Mirela Chelaru, autoarea volumului „Douăzeci de paşi spre mântuire în basmul creştin”.
În deschiderea serii, Corul „Sfânta Elisabeta” al Școlii „Anastasia Popescu” a susţinut un recital de cântări duhovniceşti, dirijat de prof. Graţiela Nichita.
„Am avut alături de noi două distinse doamne, realizatoarele unor volume, este vorba de «Ştiinţa în Biblie şi omul creat în Rai», scrisă de doamna Elena Apostolescu, şi un volum dedicat basmului românesc din perspectivă teologică, realizat de doamna avocat Mirela Chelaru. Este interesant pentru că, o dată în plus, aceste lucruri vin în întâmpinarea unui concept pe care şcoala noastră îl are de multă vreme, şi anume, realizarea unor proiecte transdisciplinare în care religia să integreze celelalte discipline”, a declarat prof. Monica Şerbănescu, preşedintele-director general al instituției de învățământ.
„Se simte nevoia ca noi profesorii, indiferent de ce materie predăm, nu numai cei de religie, să ne lămurim ceea ce credem despre educaţie şi formarea copiilor. Informația de la şcoală nu este suficientă, și nu vorbim numai de ora de religie. Formarea copiilor şi a educaţiei lor creştine depinde şi de noi, profesorii ceilalţi. Fiecare trebuie să adăugăm ceva în plus, să îi apropiem de religie”, a spus prof. Elena Apostolescu.
Despre eveniment, Mirela Chelaru a spus că a fost o mărturisire de credinţă. „Întâlnirea a fost foarte importantă pentru corpul profesoral al Şcolii «Anastasia Popescu». Dacă în aceată lună a fost publicată cartea «Douăzeci de paşi spre mântuire în basmul creştin - Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte», o interpretare teologică, am fost invitată de doamna director să fac această mărturisire şi să spun oamenilor că acest basm nu este altceva decât o metaforă a învăţăturii noastre de credinţă. Toate etapele omului spre mântuire se regăsesc în limbajul specific al basmului. În lumea în care trăim este foarte important pentru copii să aibă nişte repere puternice. Toate valorile morale se regăsesc în lumea basmelor autentice”, a explicat Mirela Chelaru.
Alături de cele două invitate, la această întâlnire a fost prezent şi părintele Gamaliil Sima, de la Mănăstirea Antim, care a întărit duhovniceşte argumentele celor două invitate. Seara s-a încheiat cu întrebări din partea celor prezenţi la întâlnire.
Evenimentul a făcut parte din săptămâna dedicată educaţiei creştin-ortodoxe organizată de Școala și Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”. Pe tot parcursul săptămânii se desfășoară întâlniri între părinţi, profesori şi specialişti din domeniul educaţiei, în cadrul cărora sunt dezbătute subiecte care evidenţiază relaţia dintre şcoală, familie şi societate.