De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Seară culturală la Muzeul Ţăranului Român
Muzeul Ţăranului Român a găzduit vineri, 11 martie, un spectacol-lectură, organizat de Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR), intitulat „Melancolie”. Ileana Stana Ionescu, Mircea Albulescu, Magda Catone, Monica Davidescu și Tomi Cristin l-au dezvăluit pe Mihai Eminescu, omul și poetul, care în fața bolii, a sărăciei și trădării a rămas demn.
Spectacolul, conceput de Mihai Gheorghiu, director general adjunct al Muzeului Național al Țăranului Român, a fost axat pe lectură şi a reprezentat un prilej de a le oferi copiilor şi tinerilor șansa unei duble întâlniri culturale: pe de o parte, cu unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, pe de altă parte, cu poetul nostru național, Mihai Eminescu. „Pentru că unii dintre noi au meserii nobile, uluitoare, cum sunt Tomi Cristin şi ceilalţi actori, ne-am gândit de ce să nu ne bucurăm de ceea ce fac ei pe scenele marilor teatre. Cumva, este o energie extraordinară, adunată de noi, oamenii din APOR, în jurul acestei asociaţii. Toate acestea vin din legătura extraordinară cu Dumnezeu. Pentru că suntem români, avem datoria să-i descoperim pe cei care au dovedit de-a lungul anilor, prin ceea ce au făcut, că sunt români extraordinari”, a declarat pentru TRINITAS TV Liana Stanciu, preşedinte APOR.
Momentul festiv de la finalul spectacolului i-a reunit pe scenă, alături de actori, pe o parte din membrii Comitetului de conducere al Asociației Părinți pentru Ora de Religie: Liana Stanciu, Cristina Benga, Camelia Raiciu, Violeta Bălan, Alina Bogus, Alina Tomi, Doru Iamandei, Adrian Tudorache, Andrei Manea, Valentin Porubin Lazurca, Tomi Cristin. „«Eminescu este contemporanul nostru», o sintagmă folosită destul de des, dar ce altceva poți spune despre poetul nostru național atunci când simți ce a simțit el? Cinci actori lecturând din versurile și corespondența poetului au transmis publicului iubitor de teatru și poezie o stare, stare care a caracterizat ultimii ani de existență ai lui Eminescu: melancolia”, a spus Alina Tomi, vicepreşedinte APOR.