Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Seară duhovniceacă la Biserica „Sfântul Elefterie” - Nou din Capitală
La Biserica „Sfântul Elefterie” - Nou din București a avut loc miercuri, 5 iunie, o seară duhovnicească în cadrul căreia a fost prezentată lucrarea „Teologia Ascetică și Mistică Ortodoxă” a părintelui prof. dr. Dumitru Stăniloae, reeditată de curând la Editura BASILICA a Patriarhiei Române. La întâlnirea moderată de părintele Valer Ulican, paroh al Bisericii „Sfântul Elefterie” - Nou, au participat părintele diac. dr. Sorin Mihalache, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, și scriitorul Dumitru Horia Ionescu, nepotul părintelui Dumitru Stăniloae. La începutul conferinței, părintele paroh Valer Ulican a făcut o prezentare a invitaților și a vorbit despre volumul lansat. „Această bogăție de cercetare, de informație și de analiză și evaluare a tezaurului creștin spiritual și teologic în raport cu provocările actuale, reprezintă un mod autentic de mărturisire în vremuri tulburi din punct de vedere social și existențial. Părintele Stăniloae, prin opera sa teologică și publicistică, ne‑a arătat și ne arată importanța prețuirii lucrurilor cu adevărat importante. Astfel de eveniment ne aduc mari bucurii mai ales când sunt susținute de persoane speciale care au multe lucruri în comun, atât în fibra sensibilă a sufletului cât și în dorința și jertfa academică pentru a descoperi aceste buchete teologice și duhovnicești”, a spus părinele Valer Ulican.
În continuare, invitații au prezentat câteva reperere în funcție de care cineva poate citi și înțelege cartea părintelui Dumitru Stăniloae mai bine.
„Gândul de a veni în fața credincioșilor la acest eveniment a fost de a prezenta câteva chei din această lucrare care este foarte importantă, are foarte multe simboluri, și o foarte puternică aplicare în viața de zi cu zi a creștinului”, a spus Dumitru Horia Ionescu.
„Am încercat să expunem două dintre caracteristicile excepționale ale acestui volum: actualitatea lui, și profunzimea cu care părintele Dumitru Stăniloae, folosind resursele Filocaliei și ale tradițiie spirituale a creștinismului răsăritean, decodifică foarte multe din patologiile vieții spirituale care sunt astăzi valabile, și, prin urmare, evidențiează felul în care Sfinții Părinți sunt de mare folos pentru omul obișnuit”, a spus diac. Sorin Mihalache.