Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Seară duhovnicească a tinerilor din Sibiu
Un grup de elevi ai Colegiului „Octavian Goga“, alături de studenţi ai Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu au participat joi, 19 martie, la o seară duhovnicească în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. Tinerii au fost binecuvântaţi de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Seara duhovnicească a fost organizată la iniţiativa Organizaţiei Tinerilor din Sibiu (OTS) cu sprijinul Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului şi al facultăţii gazdă. Încă de acum cinci ani, când la iniţiativa unor elevi de la colegiul menţionat a fost infiinţată OTS, au loc, în fiecare săptămână, evenimente duhovniceşti şi activităţi de tot felul, în care sunt implicaţi elevi şi studenţi din cetatea transilvană.
În perioada Postului Mare, în fiecare seară de marţi şi joi, tinerii se adună pentru a da răspunsurile liturgice la slujba Paraclisului Maicii Domnului, oficiat în capela Liceului „Carol I“, respectiv în capela Facultăţii de Teologie.
Joi, 19 martie, întâlnirea tinerilor a fost una specială, pentru că IPS Mitropolit Laurenţiu a participat împreună cu ei la slujba paraclisului şi a rostit, la final, un cuvânt de binecuvântare şi de învăţătură pentru cei prezenţi. Slujba religioasă a fost oficiată de părintele Vasile Dariciuc, coordonatorul Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului.
Ierarhul le-a vorbit tinerilor despre rugăciune şi folosul ei pentru viaţa spirituală a fiecăruia. Părintele Mitropolit i-a felicitate pe tineri pentru activităţile lor, pentru credinţa lor şi mai ales pentru ataşamentul faţă de viaţa liturgică şi misionară a Bisericii. Nu în ultimul rând, ierarhul le-a oferit tinerilor numeroase sfaturi duhovniceşti privitoare la viaţa lor duhovnicească şi familială.
„În fiecare zi trebuie să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi pentru tot ajutorul primit. Învăţăm să ne rugăm prin rugăciunea Bisericii, o rugăciune obştească, formulată întotdeauna la plural, pentru că unitatea credincioşilor este binecuvântată de Dumnezeu. Legătura noastră cu Dumnezeu este una de comuniune, iar Biserica ne învaţă să ne rugăm lăudându-L pe Dumnezeu, mulţumind apoi pentru darurile primite şi, în final, cerând de la Sfânta Treime ajutor în viaţa noastră“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Tabere şi activităţi sociale
Pe lângă serile duhovniceşti, OTS organizează periodic şi alte activităţi în afara spaţiului liturgic al Bisericii. Astfel, tinerii din Sibiu iau parte la acţiuni caritabile, la tabere şi pelerinaje la mănăstiri şi la diferite activităţi recreative.
„Organizaţia noastră a luat fiinţă acum cinci ani şi de atunci până în prezent avem diverse activităţi, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului. Mergem des la azilele pentru bătrâni şi îi vizităm pe vârstnici, apoi pe cei sărmani şi încercăm să-i ajutăm cum putem. Avem în fiecare vară şi în perioada de iarnă mai multe tabere la mănăstiri, cum este cea de la Oaşa, şi încercăm să atragem cât mai mulţi tineri din Sibiu în activităţile noastre“, ne-a spus preşedinta OTS, Teodora Şpan.