De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Seară duhovnicească dedicată părintelui Nicolae Steinhardt
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc miercuri, 22 martie, o nouă seară duhovnicească având tema „Părintele Nicolae Steinhardt - revelația fericirii”. În cadrul evenimentului au vorbit: profesor dr. George Ardeleanu, profesorul și eseistul Theodor Paleologu și preot conf. dr. Gheorghe Holbea.
Seara duhovnicească de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a reunit un auditoriu numeros, format din studenți teologi, profesori, credincioși, oameni de cultură care au dorit să își amintească de personalitatea marcantă a monahului Nicolae Steinhardt de la Rohia și să cunoască cu această ocazie aspecte importante din scrierile sale și din viața sa. De asemenea, s-a vorbit și despre drumul său interior spre Ortodoxie, și despre convertirea duhovnicească din închisoarea comunistă. „În cazul lui Nicolae Steinhardt nu avem de-a face cu o convertire bruscă, precum cea care s-a produs pe drumul Damascului cu Apostolul Pavel, ci o convertire lentă și sinuoasă, cu multe momente de incertitudini și dileme. Până la momentul botezului său din închisoare avem o perioadă de peste 20 de ani de căutare, un drum în care credința lui se lasă cucerită și dobândită”, a spus prof. dr. George Ardeleanu.
Despre predicile părintelui Nicolae Steinhardt a vorbit celor prezenți eseistul Theodor Paleologu. „Nicolae Steinhardt este o foarte importantă personalitate culturală a secolului 20, un excelent scriitor, un critic literar desăvârșit, romancier remarcabil, un spirit foarte viu, care a marcat literele românești. Știm cu toții că ultimii ani de viață și i-a petrecut ca monah la Rohia, unde a lăsat o amprentă importantă. Poate fi considerat un model de creștin intelectual, sau de intelectual angajat în Biserică. Modest, la locul lui, a fost un călugăr simplu, de bază, care a adus foarte mult culturii creștine în România. Nicolae Steinhardt rămâne un model de onestitate, de sinceritate și de viață creștină autentică”, a explicat Theodor Paleologu. Evocarea monahului Nicolae Steinhardt la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București nu este întâmplătoare, deoarece în anul 1985 el s-a întâlnit cu studenții teologi de atunci în cadrul unui cenaclu literar. „Trebuie să spunem că părintele Nicolae Steinhardt, la 31 ianuarie 1985, a participat la facultatea noastră la o seară culturală. În plină perioadă comunistă a vorbit despre preocupările mistico-religioase ale scriitorilor și poeților. Îmi amintesc că, atunci, sala de festivități era plină, și a fost o întâlnire deosebită și memorabilă. Noi dorim să continuăm această prezență a părintelui Nicolae Steinhardt în Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Despre el, cineva spunea că este un om paradoxal, pentru că este de alt neam, dar s-a îndrăgostit de tradițiile și cultura românească și a trebuit să ajungă la închisoare pentru a descoperi drumul spre libertatea interioară și spre Ortodoxie”, a spus părintele conf. dr. Gheorghe Holbea, președintele Cenaclului „Sfântul Simeon Noul Teolog”.