La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Seară filocalică dedicată părintelui profesor Dumitru Stăniloae
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Bucureşti, a organizat miercuri, 16 noiembrie, o nouă întâlnire duhovnicească în cadrul Simpozionului "Serile Filocalice - Dumitru Stăniloae". Întâlnirea a avut loc în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Bucureşti, iar tema, "Hristologia pnevmatologică a Sfântului Chiril al Alexandriei în spiritualitatea părintelui Dumitru Stăniloae", a fost dedicată marelui teolog român, întrucât 16 noiembrie este data naşterii sale.
"Această temă intimidează oarecum, dar este formularea care serveşte pentru o introducere. Este vorba de Mântuitorul Iisus Hristos ca purtător al Duhului Sfânt, Acela prin care Duhul Sfânt îşi arată faţa Sa şi care este jertfă a arderii de tot, cuvânt-cheie al Sfântului Chiril al Alexandriei, cel mai mare interpret al Vechiului Testament. Este vorba de Hristos care în dăruirea Sa de Sine merge până la jertfă, iar acest lucru l-a impresionat profund pe părintele profesor Dumitru Stăniloae", a reliefat diaconul Ioan Caraza, profesor de patrologie la Facultatea de Teologie din Bucureşti. În continuare, invitatul Serii filocalice a evidenţiat profunda gândire teologică a sfântului alexandrin care se reflectă în spiritualitatea părintelui Stăniloae. "Doctrina patristică a Sfântului Chiril al Alexandriei a fost pusă în valoare, cu un simţ profund al revelaţiei, de către preot profesor Dumitru Stăniloae, care în acest sens a tradus şi comentat lucrarea Sfântului Chiril "Închinarea în duh şi adevăr" (PSB, vol. 38). Această carte nu este doar o exegeză vechi-testamentară, ci Sfântul Chiril relevează faptul că în lumina jertfei lui Hristos templul şi jertfele legii capătă o profundă semnificaţie mântuitoare. Închinarea şi slujirea în duh şi adevăr prin Iisus Hristos este ceva ce părintele Dumitru Stăniloae a trăit în spiritualitatea sa", a subliniat diaconul profesor Ioan Caraza. La final, a avut loc un dialog între părintele referenţiar şi participanţi.