Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Seară filocalică dedicată părintelui profesor Dumitru Stăniloae
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Bucureşti, a organizat miercuri, 16 noiembrie, o nouă întâlnire duhovnicească în cadrul Simpozionului "Serile Filocalice - Dumitru Stăniloae". Întâlnirea a avut loc în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Bucureşti, iar tema, "Hristologia pnevmatologică a Sfântului Chiril al Alexandriei în spiritualitatea părintelui Dumitru Stăniloae", a fost dedicată marelui teolog român, întrucât 16 noiembrie este data naşterii sale.
"Această temă intimidează oarecum, dar este formularea care serveşte pentru o introducere. Este vorba de Mântuitorul Iisus Hristos ca purtător al Duhului Sfânt, Acela prin care Duhul Sfânt îşi arată faţa Sa şi care este jertfă a arderii de tot, cuvânt-cheie al Sfântului Chiril al Alexandriei, cel mai mare interpret al Vechiului Testament. Este vorba de Hristos care în dăruirea Sa de Sine merge până la jertfă, iar acest lucru l-a impresionat profund pe părintele profesor Dumitru Stăniloae", a reliefat diaconul Ioan Caraza, profesor de patrologie la Facultatea de Teologie din Bucureşti. În continuare, invitatul Serii filocalice a evidenţiat profunda gândire teologică a sfântului alexandrin care se reflectă în spiritualitatea părintelui Stăniloae. "Doctrina patristică a Sfântului Chiril al Alexandriei a fost pusă în valoare, cu un simţ profund al revelaţiei, de către preot profesor Dumitru Stăniloae, care în acest sens a tradus şi comentat lucrarea Sfântului Chiril "Închinarea în duh şi adevăr" (PSB, vol. 38). Această carte nu este doar o exegeză vechi-testamentară, ci Sfântul Chiril relevează faptul că în lumina jertfei lui Hristos templul şi jertfele legii capătă o profundă semnificaţie mântuitoare. Închinarea şi slujirea în duh şi adevăr prin Iisus Hristos este ceva ce părintele Dumitru Stăniloae a trăit în spiritualitatea sa", a subliniat diaconul profesor Ioan Caraza. La final, a avut loc un dialog între părintele referenţiar şi participanţi.