De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Seară filocalică despre rugăciunea inimii
În Aula Magna a Facultăţii de Drept a avut loc marţi, 30 noiembrie, ultima seară filocalică organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români. Invitat a fost Înalt Preasfinţitul Serafim Joantă, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, iar tema conferinţei a fost "Rugăciunea inimii, calea spre îndumnezeirea omului".
Înalt Preasfinţitul Mitropolit Serafim a evidenţiat că în vremurile noastre este nevoie foarte mult de rugăciune, deoarece mintea noastră se împrăştie numai în cele exterioare, iar această răspândire ne epuizează fizic şi psihic. "Mintea trebuie să se oprească din vagabondajul ei şi să se concentreze, şi să se întoarcă în inimă, iar lucrul acesta este imposibil fără rugăciune, fără citirea Sfintei Scripturi, fără citirea unui cuvânt sfânt, cuvânt care cuprinde în sine o putere deosebită a lui Dumnezeu şi la care mintea trebuie să se oprească. Mintea, fiindcă este limitată în posibilităţile ei, este obişnuită să treacă de la un lucru la altul, de la o realitate la alta foarte repede, fiindcă nici o realitate omenească nu o mulţumeşte, nu o satisface pe deplin, pentru că nici o realitate nu are o valoare veşnică. Numai ceea ce cuprinde în sine Revelaţia lui Dumnezeu, o energie divină, mintea se opreşte la acestea şi se odihneşte şi intră în inimă", a spus Înalt Preasfinţia Sa. IPS Mitropolit Serafim a subliniat faptul că orice rugăciune trebuie să se facă cu atenţia minţii concentrate în inimă, pentru ca mintea să se închidă în cuvintele rugăciunii, cum spune Sfântul Ioan Scărarul, iar când mintea este cuprinsă de cuvintele rugăciunii, ea coboară în inimă fără să îţi dai seama. "Dacă noi ne rugăm cu mintea în inimă, dacă ajungem cu ajutorul lui Dumnezeu la rugăciunea curată, la rugăciunea permanentă, aceasta înseamnă o stare de îndumnezeire. Părintele Dumitru Stăniloae spunea că starea de îndumnezeire este starea de maximă umanizare a omului. Când te uneşti cu Dumnezeu, devii tot mai mult om în adevăratul sens al cuvântului. Devenim umani deplini şi astfel în noi va trăi Hristos şi atunci cu adevărat vom simţi bucuria, pacea şi liniştea inimii, care sunt mai scumpe decât toate lucrurile din lumea aceasta", a încheiat IPS Mitropolit Serafim. (Ioan Buşagă)