Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița,
Secţia Teologie - Artă Sacră, 20 de ani de existență
Secţia Artă Sacră a Departamentului Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” - Universitatea din Bucureşti a sărbătorit ieri, 9 decembrie, 20 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, în sala de expoziţie „Bizantyon” a facultăţii a avut loc o ceremonie festivă.
La eveniment au fost prezenţi pr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Capitală; pr. lect. dr. Nicuşor Beldiman, directorul Departamentului Teologie Sistematică, Practică şi Artă Sacră; prof. Nicolae Sava; lect. dr. George Păunescu, precum şi numeroşi profesori și studenţi ai facultăţii. „În anul 1995 s-a înfiinţat, pentru început, specializarea Teologie - Patrimoniu, care cuprindea Restaurarea, iar anul următor s-a adăugat şi specializarea Pictură Bisericească. Ambele (reunite) au format o singură specializare, care este cea mai tânără din facultatea noastră, dar cu care ne mândrim. Nu a fost deloc uşor, şi am bucuria să-i am lângă mine pe prof. Nicolae Sava, cu care a pornit această specializare, şi pe lect. George Păunescu. Atunci când a intervenit procesul Bologna şi dublele specializări au dispărut, cursurile s-au redus la trei ani. În schimb s-a organizat un masterat de doi ani, masteratul Artă Sacră, astfel încât studenţii care au absolvit această specializare au putut să continue studiile la acest masterat. Avem aşadar 16 promoţii care fac cinste facultăţii noastre. De asemenea, în toată această perioadă s-au organizat şi numeroase expoziţii, pentru că o expoziţie este cartea de vizită a acestei specializări, aşa cum la celelalte sunt lucrările ştiinţifice care apar. Biserica a avut nevoie de o astfel de specializare, pentru că înainte de existenţa ei pictorii bisericeşti veneau în special de la Facultatea de Arte din Bucureşti şi făceau cursuri scurte de teologie, de câteva săptămâni. Astăzi însă, pictorii noştri, restauratorii, au cunoştinţe mai solide de teologie, cunosc mai bine viaţa Bisericii, încât îşi asumă această slujire a iconografiei de pe alte poziţii şi cu alte rezultate”, a precizat pr. prof. dr. Ştefan Buchiu. În cadrul secţiei Teologie - Artă Sacră a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” există şi o subsecţie Restaurare de carte. La final, pr. decan Ştefan Buchiu i-a felicitat pe profesorii de la secţia Teologie - Artă Sacră, pentru întreaga lor activitate desfăşurată în decursul anilor şi pentru modul în care i-au pregătit pe absolvenţi.