Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Şedinţă a decanilor de la facultăţile de teologie
În cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 20 de ani de învăţământ teologic la Oradea, a avut loc luni, 10 octombrie, de la orele 15:00, şedinţa colegiului decanilor de la toate facultăţile de teologie din ţară. Şedinţa a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, alături de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei.
Biblioteca Universităţii din Oradea a fost locul unde decanii de la facultăţile de teologie sau reprezentanţii acestora s-au întâlnit pentru a discuta ultimele probleme legate de organizarea învăţământului teologic universitar din România. La şedinţa colegiului au participat şi reprezentanţi ai departamentelor teologice din cadrul unor universităţi româneşti, precum şi Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, precum şi Preasfinţitul Siluan al românilor ortodocşi din Ungaria. Şedinţa a fost organizată în cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate împlinirii celor 20 de ani de la reînfiinţarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman", continuatoarea vechii Academii Teologice din Oradea, desfiinţată de regimul comunist în 1948, după ce a fost mutată în 1941 la Timişoara. Ierarhii, decanii şi profesorii de teologie, precum şi invitaţii din străinătate la Simpozionul internaţional "Familia creştină în societatea contemporană" au vizitat biblioteca universitară şi au audiat câteva cântări religioase intonate de Corul "Psalmodia Varadiensis", dirijat de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie. Propuneri pentru noile standarde Şedinţa Colegiului decanilor de teologie a avut ca scop discutarea ultimelor hotărâri în privinţa organizării învăţământului teologic universitar, situaţia facultăţilor, a şcolilor doctorale, dar şi noile reglementări în ceea ce priveşte obţinerea punctajelor pentru cadrele didactice. "Pe ordinea de zi a şedinţei a fost înscrisă o discuţie pe marginea ierarhizării universităţilor din ţara noastră, precum şi clasificarea domeniilor ştiinţifice, cu referire la teologie. Am constatat implicaţiile acestei ierarhizări, am înţeles că trebuie să ne ridicăm la standardele naţionale impuse, am făcut o analiză a standardelor de promovare a cadrelor didactice, şi am ajuns la concluzia că trebuie îmbunătăţite. Ele sunt foarte preţioase în forma în care au fost redactate şi vor ridica nivelul de pregătire al celor care doresc să devină conferenţiari şi profesori universitari. Cu toate acestea, mai pot fi aduse îmbunătăţiri, ţinând cont de specificul teologiei româneşti. Este vorba despre publicarea în reviste, despre editarea de cărţi şi despre participarea la conferinţe în ţară şi în străiătate", ne-a spus decanul Facultăţii de Teologie "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu. La şedinţă au mai fost discutate probleme ca rolul centrelor de cercetare din fiecare facultate, precum şi colaborările interne şi internaţionale. Propunerile colegiului vor fi trimise către Comisia de învăţământ a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a fi luate în discuţie în proxima şedinţă.