La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Ședința Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Timişoarei
La sediul Centrului eparhial din Timişoara s-au desfăşurat sâmbătă, 21 ianuarie, lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Timişoarei. Evenimentul a debutat în biserica cu hramul „Învierea Domnului” și „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” din incinta Reşedinţei mitropolitane, cu oficierea unui Te Deum. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a membrilor Adunării eparhiale, a părinților din administrația arhiepiscopală, a stareţilor și stareţelor din cuprinsul eparhiei, precum şi a părinţilor protopopi.
În prima parte a lucrărilor, membrii Adunării eparhiale s-au reunit în şedinţe formate pe comisiile permanente. De asemenea, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan a avut loc și o sinaxă a stareților și starețelor mănăstirilor din cuprinsul eparhiei, în cadrul căreia s-a prezentat raportul de activitate pe anul 2022 al Sectorului exarhat.
Părintele Mitropolit a adus la cunoștință stareților că, după aprobarea Adunării eparhiale, se va înființa un nou schit în Parohia Sânandrei Colonie. De asemenea, s-a amintit că în anul 2022 dedicat rugăciunii în viața Bisericii și sfinților isihaști, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a oferit un Ceaslov fiecărui preot din Eparhia Timișoarei, precum și 35.000 de cărți de rugăciuni elevilor din învățământul preuniversitar.
În partea a doua a întâlnirii, în Sala festivă a Centrului eparhial, au avut loc lucrările în plen ale Adunării eparhiale, unde au fost prezentate rapoartele de activitate pe anul 2022 ale sectoarelor Arhiepiscopiei Timișoarei. După citirea acestora au fost prezentate procesele-verbale cu propuneri pentru anul în curs ale comisiilor Adunării eparhiale. Cuvântul de încheiere a aparţinut Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, care a mulțumit atât membrilor Adunării eparhiale, cât și principalelor instituţii locale şi judeţene pentru implicarea în viaţa Bisericii bănăţene.