De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Şedinţa anuală a Adunării eparhiale a Episcopiei Huşilor
Sâmbătă, 13 februarie, în sala de şedinţe a Protopopiatului Huşi, au avut loc şedinţele anuale ale Consiliului eparhial și Adunării eparhiale ale Episcopiei Huşilor, informează Biroul de presă al eparhiei. Evenimentul s-a derulat cu respectarea recomandărilor sanitare specifice contextului epidemiologic provocat de noul coronavirus.
Întâlnirea a fost prefaţată de slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, la Catedrala Episcopală.
În deschiderea întrunirii, ierarhul a amintit de modul în care fiecare membru al Bisericii este chemat să sporească darul credinței sădit de Dumnezeu în suflet, cu perseverență, prin fapte concrete și continue:
„Am început întrunirea noastră cu Sfânta Liturghie. Pasajul evanghelic citit ne vorbește despre credință. Hristos ne spune că «dacă vom avea credință cât un grăunte de muștar, vom putea spune unui dud: dezrădăcinează-te și te aruncă în mare». De ce Domnul compară credința cu grăuntele de muștar? În mentalitatea biblică, și cu precădere a evreilor, care cultivau această plantă de muștar, exista conștiința că muștarul este cea mai mică sămânță, care crește foarte repede, iar copacul are ramurile foarte bogate și rădăcinile adânc înfipte în pământ. Și pentru noi, tot ceea ce facem, ca activitate liturgică, ca misiune și slujire a oamenilor și a lui Dumnezeu, este ca grăuntele mic de muștar. Așteptăm ca acest grăunte mic de muștar să crească și să devină un copac foarte viguros și bine împlântat în pământ. Credința este atât dar, cât și muncă. Primim darul credinței, dar trebuie să îl și valorificăm”.
Totodată a mulţumit membrilor Adunării eparhiale pentru sprijinul acordat proiectelor Episcopiei Huşilor, insistând asupra nevoii de a dezvolta cât mai mult activităţile social-filantropice, culturale şi pentru tineret. Ierarhul Hușilor a subliniat totodată că menirea Bisericii nu este una exclusiv social-caritativă, ci una euharistică, liturgică, din care izvorăsc toate celelalte slujiri.
A urmat prezentarea rapoartelor de activitate ale sectoarelor Centrului eparhial Huşi şi aprobarea lor de membrii Adunării eparhiale.
În contextul în care anul 2021 a fost proclamat de Patriarhia Română drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României, în luările de cuvânt, atât ierarhul Hușilor, cât și membrii laici s-au aplecat asupra problemei migrației - context, profil, motivații, soluții - cu referire la județul Vaslui.