De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești
Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări pe comisii permanente, iar în cadrul ședinței plenare reunite au fost prezentate referatele acestora asupra Raportului general (sinteză) anual al Consiliului Național Bisericesc pe anul 2023, privind activitatea din Biserica Ortodoxă Română. La final, au fost supuse spre aprobare hotărârile ședinței, care au fost aprobate și au avut loc luări de cuvânt din partea membrilor ANB.
Ședința de lucru a fost precedată de o slujbă de Te Deum săvârșită în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei de către Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a membrilor clerici și mireni ai Adunării Naționale Bisericești, precum și a reprezentanților Cancelariei Sfântului Sinod și ai Administrației Patriarhale.
În continuare, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, părintele conf. dr. Lucian Petroaia, secretarul general al Adunării Naționale Bisericești, a citit apelul nominal, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de deschidere cu referire specială la Raportul general (sinteză) anual al Consiliului Național Bisericesc pe anul 2023 și a adus propuneri spre analiză Comisiei administrativ-juridice și de validare.
A urmat suspendarea ședinței plenare pentru examinarea lucrărilor și întocmirea referatelor de către comisiile permanente: Comisia administrativ-juridică și de validare; Comisia socială și pentru comunicații media; Comisia culturală și educațională; Comisia economică, bugetară și de patrimoniu imobiliar (bunuri bisericești); Comisia pentru românii ortodocși de peste hotare și pentru relații externe bisericești.
După întrunirea pe comisii, au fost reluate lucrările în plen și au fost prezentate referatele comisiilor permanente asupra Raportului general (sinteză) anual al Consiliului Național Bisericesc pe anul 2023, privind activitatea din Biserica Ortodoxă Română. De asemenea, Comisia administrativ-juridică și de validare a aprobat propunerea de validare a mandatului în Adunarea Națională Bisericească pentru perioada 2024-2026 a prof. univ. dr. Tudorel Ciurea ca delegat laic al Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei și alegerea acestuia ca membru în Consiliul Național Bisericesc pentru perioada menționată. Totodată, a fost validată și propunerea mandatului în Adunarea Națională Bisericească, pentru perioada 2024-2026, a pr. Alin Constantin Perța, ca delegat cleric al Adunării eparhiale a Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Apoi, au fost invitați să ia cuvântul membri ai Adunării Naționale Bisericești și au fost supuse spre aprobare hotărârile ședinței, care au fost aprobate. „Vă mulțumim pentru participare, pentru lucrările pe comisii, pentru raportare și trebuie să scoatem în evidență faptul că adevărata bucurie creștină este bucuria rodirii. Atunci când vezi ajutorul lui Dumnezeu dat celor care și-au pus nădejdea în El și au cooperat cu cei din jur, singura și adevărata bucurie este aceea a rodirii. Ai primit în dar, ai multiplicat cu osteneală ca în Pilda înmulțirii talanților. Așa avem și în țară și în jurul țării și în diaspora română occidentală. A contat foarte mult înmulțirea darurilor pe care le-am primit de la botez, de la părinți, de la duhovnici și de la prieteni și așa avem bucuria darurilor înmulțite”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Adunarea Națională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice și patrimoniale, fiind alcătuită din câte trei reprezentanți ai fiecărei eparhii a Bisericii Ortodoxe Române, un cleric și doi mireni, delegați de adunările eparhiale pe termen de 4 ani.