În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Şedinţă comună a două episcopii la Oradea
Membrii Permanenţelor Consiliilor eparhiale ale Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria s-au întrunit marţi, 28 aprilie, în şedinţă de lucru, la Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Oradea. Întrunirea a fost prezidată de chiriarhii celor două episcopii.
Reuniununea celor două Permanenţe a avut drept scop analizarea hotărârii recente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin care se solicită eparhiilor Patriarhiei Române, în special celor aflate în apropierea graniţelor României, să ajute eparhiile ortodoxe române care îşi desfăşoară misiunea în afara graniţelor, dar şi formarea unui cadru instituţional necesar pentru ca viitoarea colaborare dintre eparhii să fie viabilă, informează Biroul de lucru al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Iniţiativa Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei se datorează faptului că, timp de opt ani, Preasfinţia Sa a păstorit Eparhia Ortodoxă Română din Ungaria şi cunoaşte problemele cu care se confruntă eparhia, dar şi comunitatea românească ortodoxă din Ungaria. „În debutul întâlnirii de lucru, chiriarhul Oradiei a salutat iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de ajutorare a eparhiilor din jurul graniţelor, iar Preasfinţitul Părinte Siluan a salutat, la rândul său, invitaţia adresată Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, de dialog comun, care este prima de acest fel venită din partea celor patru eparhii din ţară, care au primit în grija lor ajutorul către Episcopia din Ungaria, şi anume Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Aradului, Episcopia Oradiei şi Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. În urma discuţiilor, s-a constatat că unele probleme misionar-pastorale, precum cea a cântăreţilor de la strană, sunt comune celor două eparhii şi, cu toate că ele îşi desfăşoară activitatea în interiorul graniţelor sau dincolo de hotarele ţării şi vor fi mai dificil de rezolvat, se vor căuta soluţii corespunzătoare. Între cele discutate au fost şi misiunea în rândul Asociaţiei «Oastei Domnului» din Micherechi sau conlucrarea concretă şi înfrăţirea între unele parohii ale celor două eparhii, aflate la distanţe relativ mici, care pot constitui cheia de rezolvare a multor probleme şi vor putea contribui, totodată, la o mai bună cunoaştere reciprocă şi la întărirea identităţii româneşti şi ortodoxe a românilor care trăiesc dincolo de graniţe. Un alt sprijin concret va putea fi oferit şi în ceea ce priveşte misiunea în rândul copiilor şi tinerilor, care reprezintă viitorul oricărei comunităţi“, se mai arată în comunicatul Biroului de lucru al eparhiei.
Între soluţiile concrete care pot contribui la întărirea colaborării dintre eparhiile ortodoxe româneşti se află şi continuarea mai vechii tradiţii bisericeşti de împreună-slujire liturgică, prin care se exprimă în mod firesc „comuniunea liturgică şi bunele relaţii de frăţietate între clericii şi credincioşii români care trăiesc de cele două părţi ale graniţei“. În acest sens, Preasfinţitul Părinte Sofronie i-a invitat deja pe ierarhul şi clericii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria să participe la evenimentele din 19-20 septembrie 2015, la marcarea a 320 de ani de la prima menţionare oficială a Episcopiei Oradiei şi Agriei, în Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice, din 1695.